Незважаючи на те, що референдум щодо вступу Чехії до Європейського союзу розпочався у дещо зловісний день — пятницю, 13-го, завершився він святом: переконливою перемогою єврооптимістів. «Так» (тобто «аnо») приєднанню до ЄС сказало понад 77 відсотків тих, хто прийшов на дільниці, проти було понад 22 відсотки. Щоправда, прийшло не дуже багато — 55,21 відсотка. Зрештою, «референдумна» пасивність громадян країн—кандидатів на вступ до ЄС стала вже традицією і низька явка нікого не дивує. Та й законодавство Чехії не висуває жодних вимог до мінімальної кількості голосуючих. Цікаво, що найнебайдужішими до референдуму були мешканці провінції — у багатьох невеликих населених пунктах проголосували майже 100 відсотків. А от у великих містах цей показник був нижчий — від 40 до 65 відсотків.
Напередодні референдуму зі зверненням до нації виступив президент Чехії Вацлав Клаус. Він має репутацію євроскептика. Клаус назвав нинішнє волевиявлення «історичним», але закликати голосувати «за» не став. «Кожен з нас повинен буде вирішити, чи доцільно добровільно передати частину своїх повноважень великому наднаціональному утворенню», — заявив президент. Чехи, на його думку, мають виходити з того, що в ЄС нині відбувається складна дискусія про майбутнє союзу. І підсумки цієї дискусії, вважає глава держави, можуть так змінити умови членства, що через рік-два знадобиться новий плебісцит.
Вацлав Клаус, однак, був вочевидь у меншості. «Чехія однозначно сказала «так» вступу до об’єднаної Європи. Це — чудовий результат», — радів прем’єр-міністр Владімір Шпідла. Задоволені були й у Брюсселі. «Празька весна» 1968 року переконала мене в тому, що небагато хто може навчати чехів демократії, свободи, поваги до прав людини, — заявив комісар ЄС з питань розширення Гюнтер Ферхойген. — Увесь ЄС матиме користь від їхньої особливої чутливості до питань рівності перед законом та рівних можливостей, їхнього бачення відносин з нашими сусідами».