21—22 червня у Києві проходив черговий з’їзд Компартії України. В його роботі взяли участь представники 28 ідеологічно споріднених партій, рухів та об’єднань, а також дипломатичного корпусу.

Політичний звіт ЦК КПУ виголосив перший секретар ЦК Петро Симоненко. Він, зокрема, зазначив, що нинішній з’їзд проходить за умов складної, навіть драматичної політичної, економічної ситуації в Україні, коли системна криза охопила практично всі сфери нашого життя. І з’їзд повинен дати чіткі відповіді на виклики нинішнього бурхливого часу. П. Симоненко вказав також, що з’їзд набуває особливого значення ще й тому, що відбувається напередодні 100-річчя ІІ з’їзду РСДРП, від якого веде свій родовід партія комуністів, а також 10-річчя з дня утворення відновленої Компартії України.

Говорячи про завдання КПУ, її лідер одним з головних назвав необхідність згуртування всіх патріотично налаштованих сил суспільства і відновлення радянського народовладдя. Бо система Рад є найдемократичнішою і найефективнішою формою організації державної влади та самоврядування.

Необхідність радикальних змін є тим більш нагальною на тлі жорсткої боротьби кланів за перерозподіл власності, за доступ до важелів влади. Коли сама держава, за словами П. Симоненка, дедалі більше стає таким собі товариством з обмеженою відповідальністю. Насамперед — обмеженою відповідальністю влади перед своїм народом.

У виступах делегати порушили низку важливих питань: про необхідність омолодження складу партії, налагодження системного партійного навчання, обміну досвідом роботи, взаємодії з союзниками, активізації роботи первинних організацій, посилення відповідальності за доручену справу, виконання взятих зобов’язань та чимало інших.

З’їзд прийняв ряд важливих документів. Внесено деякі зміни до Статуту КПУ. Обрано новий склад ЦК та ЦКК партії.

На організаційному пленумі першим секретарем ЦК КПУ обрано Петра Симоненка, другим — Адама Мартинюка, секретарями — Валентина Матвєєва, Петра Цибенка, Валерія Мішуру.