У номері за 18 червня ц. р. наша газета повідомляла про масові отруєння у Дніпропетровській, Луганській і Харківській областях. Який там стан на вчорашній день?

Наш власкор у Дніпропетровській області Микола НЕЧИПОРЕНКО передає:
— В інфекційній лікарні Жовтих Вод перебувають ще десять осіб (було понад 60. — Я. Г.), які постраждали від надмірної концентрації вірусних бактерій у питній воді. Нових випадків захворювань з цієї причини не виявлено. Це дає підстави стверджувати, заявив заступник головного державного санітарного лікаря області Віктор Ісаєв, що ситуацію приборкано і стабілізовано.
До речі, Жовтоводський міськводоканал уточнює: питну воду тут зіпсувала аварія на колекторі очисних споруд Центрального гірничо-збагачувального комбінату (Кривий Ріг), а не Північного, як помилково повідомляли раніше. Тепер роботу Петровського колектору Центрального комбінату зупинено. За фактом порушено кримінальні справи Жовтоводською та обласною прокуратурами.
Микола КОСИЙ, власкор у Харківській області:
— За останніми даними, на стаціонарному лікуванні в медичних закладах перебувають 82 хворих, з них 57 — діти. Стан їхнього здоров’я — середньої тяжкості. Діагноз — сальмонельоз — підтверджено лабораторними дослідженнями. Лікарі запевняють, що небезпеки летальних наслідків у жодного з хворих уже немає. Обласна влада пояснює громадськості: інцидент, що стався у літньому дитячому таборі відпочинку «Берізка» у селищі Золочів, не закономірність, а випадковість. Прокуратура і фахівці з’ясовують, чому було приготовано неякісні харчі, які стали причиною масового захворювання дітей і дорослих у таборі відпочинку.
Про захворювання в Луганській області повідомила прес-служба МНС:
— До інфекційного відділення Краснодонської міської лікарні з підозрою на захворювання вірусним гепатитом-А госпіталізовано ще кілька мешканців міста Суходольська. Станом на 23 червня на стаціонарному лікуванні перебувають 249 людей, з них 47 — діти. Діагноз — вірусний гепатит-А — підтверджено у 192 хворих.
А власкор у Луганській області Алла АНТИПОВА передає:
— У місті інтенсивно замінюють деформовані грунтовими водами старі трубопроводи на нові, пластикові. І невдовзі Суходільськ отримає чисту воду. Тому не планується відселення мешканців кількох будинків Суходольська і Краснодона, як це передбачалося раніше. До будинків, у які потрапила забруднена вода, підвозять чисту, що пройшла санепідконтроль. Медики щодня обходять будинки, виявляють осіб з підозрою на отруєння. На базі Суходольської міськлікарні розгорнуто інфекційний шпиталь.
За матеріалами власкорів і прес-служби МНС підготував Яків ГАЛЬЧЕНКО.