— Я прихильник того, щоб виробити єдиний законопроект конституційної реформи на основі президентського і парламентського варіантів. Але зробити це буде надзвичайно складно, — зазначив Голова Верховної Ради Володимир Литвин на прес-конференції під час робочої поїздки до Вінницької області.
Незважаючи на те, що за багатьма позиціями обидва документи збігаються, стверджує керівник парламенту, є чимало розбіжностей, де треба буде шукати компроміс.
Каменем спотикання, за його словами, є термін проведення виборів. Вирішуючи проблему проведення виборів в один термін, слід виходити з того, що це потрібно для збереження стабільності в суспільстві. Поки що, на жаль, розмови ведуться в іншій площині — мовляв, хтось у цьому шукає вигоду. Керівник держави, щоправда, уже поставив крапку в дискусії: у телезверненні до народу висловився чітко — вибори Президента відбудуться у 2004 році. Тепер черга за парламентом.
Як зізнався В. Литвин, він уже мав намір внести пропозицію про обрання парламенту строком на п’ять років, бо такий цикл, на його думку, найоптимальніший. Цю пропозицію було закладено у виступі Голови ВР під час відкриття нинішньої сесії. «Від її оприлюднення мене стримало тільки те, — каже В. Литвин, — що після цього могла б прозвучати критика на предмет загравання з парламентом».
На думку Голови ВР, у законопроекті також не чітко визначено термін висунення кандидатури на посаду Прем’єр-міністра. Для цього відводиться 60 днів. Але весь цей час, вважає він, може використати одна фракція, не давши тим самим можливості іншим на повторне висунення кандидата, якщо буде така потреба. Тим часом Президент матиме підстави для розпуску парламенту.
В. Литвин назвав можливу дату обговорення проекту конституційної реформи на сесії — 2 липня ц. р. З тим щоб наступного дня (четвер, 3 липня) законопроект винести на голосування. Зволікати з обговоренням у парламентаріїв просто не буде часу: 11 липня сесія завершить роботу.
«Якщо депутати не приймуть рішення, на здійсненні політичної реформи можна буде поставити хрест, заодне визнати, що весь цей час і всі зусилля були витрачені безплідно», — наголосив В. Литвин.
На запитання про можливі наміри Голови ВР висувати свою кандидатуру на наступних президентських виборах В. Литвин відповів, що він усе давно зважив і визначив: йому подобається бути главою парламенту і водночас дослідником. Мужньою людиною назвав Голова ВР Олександра Зінченка. Його вчинок Литвин не коментував. Лише додав, що поважає його як заступника голови парламенту і, сподівається, як товариша. «Зінченко — людина мужня не лише в політичному плані, я думаю, ви все розумієте...» — зазначив В. Литвин.
 
Вінницька область.