Нині у нашій державі на обліку 90 тисяч споживачів наркотиків. Вісімдесят відсотків — молодь віком 14—28 років. А шість тисяч —діти до 14 років.

Така ситуація створює загрозу національній безпеці країни, вважає перший заступник голови Державного комітету України у справах сім’ї та молоді Костянтин Ващенко. Ця проблема обговорювалася на засіданні Національного прес-клубу реформ на тему «Підліткова та молодіжна наркоманія: її причини та наслідки».
Експерт з проблем наркозалежності та сумісних залежностей Юлія Яшина наполягає на тому, що наркоманія є сімейним захворюванням, а її причини лежать насамперед у психологічній площині. Як приклад неправильного ставлення до проблеми вона навела звернення до неї особисто деяких народних депутатів. Вони, за словами Юлії Яшиної, говорили приблизно таке: «Моя дитина наркоман. Потрібна ваша допомога. Я можу виділити на зустріч 30 хвилин».
На психологічному підгрунті наркотичної залежності наголошував і головний нарколог Міністерства охорони здоров’я України Анатолій Вієвський. За його словами, медична допомога — це тільки три відсотки реабілітаційної роботи з наркозалежним. Головний нарколог країни також зауважив, що 98 відсотків наркотиків, які споживаються в Україні, — порівняно дешеві опіати. Проте, на думку фахівця, у разі поліпшення економічної ситуації в державі слід очікувати поширення дорогих амфітамінів та кокаїну.
Чи не найголовнішою проблемою у боротьбі з наркоманією фахівці називають брак відповідних кадрів. Як показала практика, не кожен соціальний працівник, психолог чи медик може працювати з «живим» наркоманом. Нині починають відкриватися відповідні спеціальності у вищих навчальних закладах, насамперед педагогічних. Це тривалий процес, але іншого шляху немає.
Звісно, наркоманію краще попередити — на допомогу тут приходить соціальна реклама. Проте нині в Україні її кількість не відповідає європейським нормам. Фахівці наголошують на необхідності внесення відповідних змін до Закону України «Про рекламу».