Верховна Рада має добрі ділові контакти з Фондом Конрада Аденауера. Про це заявив Перший заступник глави українського парламенту Геннадій Васильєв на зустрічі з Генеральним секретарем Фонду Вільгельмом Карлом Штаудахером.

Геннадій Васильєв відзначив велику допомогу, що її надає Фонд українському політикуму. «Будь-які питання знаходять відгук у вас», — підкреслив Перший заступник Голови ВР. Зокрема, актуальне нині питання політичної реформи, якому було присвячено «круглий стіл», організований Фондом Аденауера. «У нас відбулася цікава розмова, ми могли, спираючися на досвід європейських країн, розробити найприйнятніший варіант переходу нашої держави до парламентсько-президентської», — наголосив Геннадій Васильєв.

Учора представники Фонду також узяли участь в організованій Комітетом ВР України з питань європейської інтеграції спільно з Фондом та Інститутом Євроатлантичного співробітництва міжнародній конференції «Україна—Німеччина в Європі: через кооперацію до інтеграції».

Створювати єдину Європу разом. Таким був лейтмотив виступів і дискусій учасників міжнародної конференції «Україна та Німеччина в Європі: через кооперацію до інтеграції».

«Ця тема дає змогу проаналізувати, яке місце посідають обидві країни в Європі, як вони взаємодіють», — заявив у своєму виступі голова Комітету ВР з питань європейської інтеграції директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Борис Тарасюк. Він підкреслив, що Україна і Німеччина, як найбільші європейські країни, разом з Францією та Польщею здатні створити дугу стабільності в Європі. Київ і Берлін уже створили унікальний механізм політичних консультацій. Активно взаємодіють Верховна Рада і Бундестаг, а Україно-німецький форум доповнює відносини, що існують на офіційному рівні. Все це свідчить про наші тісні взаємовідносини. «У Німеччині серйозно сприймають наміри України стати членом ЄС», — наголосив Борис Тарасюк, додавши, що, проте, протилежні погляди на це питання канцлера і віце-канцлера не можуть не непокоїти.

«Ми справді бачимо, який складний шлях України в ЄС, — заявив генеральний секретар Фонду Конрада Аденауера Вільгельм Штаудахер, — адже потрібно адаптувати понад 40 тисяч правових норм, але все це можна виконати, якщо Київ реально, а не на рівні декларацій ітиме вперед до своєї мети». Європа мусить мати дух і душу, підкреслив Вільгельм Штаудахер, додавши, що Європа передусім має бути Європою громадян, а не економістів, чиновників і бюрократів. Важливо, щоб українські громадяни відчували себе громадянами Європи. Радник-посланник Посольства Німеччини в Україні Йохен Шмідт у своєму виступі також заявив, що «Німеччина підтримує бажання України стати асоційованим членом ЄС», однак треба ставити перед собою не плакатні цілі, а крок за кроком просуватися вперед.

Крім взаємовигідного партнерства країн у новій Європі, на конференції було розглянуто економічний вимір співробітництва, політичний діалог у контексті розширення ЄС та роль міжпарламентських зв’язків у розвитку україно-німецьких відносин.