Щорічно у світі, за даними Організації економічного співробітництва, відмивається від 2 до 5 відсотків валового суспільного продукту. Таку цифру назвав у вітальному зверненні до учасників міжнародної науково-практичної конференції «Протидія відмиванню «брудних» коштів та фінансуванню тероризму: громадська підтримка та контроль» Перший заступник Голови Верховної Ради України Геннадій Васильєв. Він високо оцінив поєднання зусиль громадськості і правоохоронних органів у протидії легалізації «брудних» коштів. Геннадій Васильєв у своєму виступі поінформував учасників конференції про роботу законодавців щодо формування відповідного правового поля й звернув увагу на недоліки, які свого часу спричинили включення України до «чорного» списку FATF.

Перший заступник Голови Верховної Ради висловив сподівання, що конференція дасть новий імпульс для подальшого вдосконалення українського законодавства в боротьбі з «брудними» коштами і тероризмом. Адже ці кошти — пожива для злочинного світу, який не гребує жодними засобами для досягнення своїх цілей, у тому числі витрачаючи значні кошти на підкуп чиновників та політиків. Так, за даними Світового банку, щорічно з цією метою витрачається близько 80 млрд. доларів.
Геннадій Васильєв також сподівається, що вжиті заходи вже цього року сприятимуть виключенню України з «чорного» списку FATF.