Як повернути майже 122 мільярди гривень боргу колишнім вкладникам Ощадного банку СРСР? Цьому має сприяти низка підготовлених депутатами законопроектів. Про це на прес-конференції повідомила голова Тимчасової спеціальної комісії з питань фінансово-економічного обгрунтування джерел і механізму відновлення заощаджень громадян України, член депутатської групи «Народний вибір» Катерина Фоменко.

На її переконання, є всі підстави для актуалізації проблеми повернення вкладів громадян України Російською Федерацією, яка постійно ухиляється від надання інформації про ліквідаційні баланси банків, обсяги алмазного фонду та золотого запасу колишнього Союзу. Комісія запропонувала утворити робочу групу з народних депутатів та представників центральних органів виконавчої влади для створення міжпарламентської групи з Росією.

Серед внутрішніх «стабільних» джерел фінансування компенсації знецінених вкладів громадян, на переконання членів комісії, може стати податок на нерухоме майно. Відповідний законопроект, який, за словами Катерини Фоменко, не зачіпатиме інтересів більшості громадян України, вже подано до Верховної Ради. Та й для заможних громадян податок не буде жорстким — його ставку планують у розмірі 0,05 відсотка від загальної вартості об’єктів нерухомості, яка перевищує 70 тисяч доларів.

Комісія вважає, що варто спрямувати на компенсацію втрат від знецінення грошових заощаджень частину надходжень від приватизації державного майна.