Лідери депутатських фракцій і груп після майже тригодинних перемовин у кабінеті Голови Верховної Ради вирішили з політичною реформою ще трішки зачекати. Принаймні до наступної середи, 25 червня, коли парламентарії планують остаточно узгодити варіант законопроекту про політичну реформу. Щоб до кінця сесії (залишилося три тижні) встигнути його попередньо схвалити і направити для висновку до Конституційного Cуду.

Навіть опозиціонери виходили після зустрічі з оптимістичним настроєм. «Вдалося уникнути питань, які були конфліктні у своїй основі. Починаючи з теми двопалатного парламенту, референдуму і багатьох інших речей, — сказав лідер «Нашої України» Віктор Ющенко. — В цілому цей варіант має компромісний вигляд. Хоча багато речей не враховано».

Зокрема, лідер найчисленнішої фракції не вдоволений тим, що затихає дискусія навколо необхідності запровадження пропорційної системи виборів, тобто виборів лише за партійними списками. На його переконання, без цього конституційна реформа не має сенсу. А ідею одночасних виборів усіх рівнів В. Ющенко назвав «троянським конем», який може призвести до того, що жодного варіанта конституційної реформи не буде підтримано взагалі.

Співголова тимчасової спеціальної комісії з підготовки змін до Конституції, лідер соціалістів Олександр Мороз вважає, що в парламентаріїв є всі можливості наступного пленарного тижня, 3 липня, проголосувати проект змін до Конституції і внести його на розгляд до КС: «У понеділок комісія розгляне пропозиції всіх фракцій до того проекту, який уже підготовлено і передано Президенту. Якщо до цього часу буде проект Президента, ми також розглянемо можливість узгодження тих норм, які пропонує Президент, із тими, які підготовлено комісією».

У законопроекті, підготовленому парламентською комісією, відсутні принципові пропозиції Президента: про запровадження двопалатного парламенту і проведення парламентських та президентських виборів в один рік, а також про схвалення законів на всеукраїнському референдумі.

За словами лідера депутатської групи «Народовладдя» Богдана Губського, лідери «більшовицьких» фракцій виступають за те, щоб у ВР розглядався один законопроект щодо змін до Конституції. «Звичайно, було б логічним дочекатися президентського проекту, подивитися, які є розбіжності, й протягом тижня ці розбіжності узгодити, — сказав Богдан Губський. —Тому що під час зустрічі з лідерами фракцій Леонід Кучма сказав, що готовий до цих компромісів, наскільки до цього готова Верховна Рада».

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин також оптимістично оцінює шанси Верховної Ради ухвалити закон про політичну реформу. За його словами, Президент пропонує парламенту владу, і якщо парламент не скористається цією можливістю, щоб розширити свої повноваження і привести їх до європейських стандартів, то, вочевидь, «парламент втратить шанс для всієї України». Глава парламенту знову наголосив на потребі напрацювання єдиного узгодженого варіанта. «Якщо у нас будуть неузгоджені позиції, буде два законопроекти, ми засвідчимо, що не можемо знайти порозуміння і перекладемо все на плечі суспільства», —сказав В. Литвин.

Однак постійний представник Президента у парламенті Олександр Задорожній переконаний, що перспективи під час голосування матиме лише президентський законопроект, а документ, напрацьований спецкомісією, «не має достатньо голосів для підтримки». Втім, президентського законопроекту ще ніхто не бачив. О. Задорожній сказав лише те, що Л. Кучма може направити свій законопроект до ВР уже цієї п’ятниці і що він «максимально враховуватиме пропозиції, які були висловлені під час всенародного обговорення». А перед цим Президент виступить по телебаченню зі зверненням до народу.