Перевозив у трамваї зовсім маленький журнальний столик. Аж ось зайшли контролери і почали вимагати від мене талон не лише за проїзд, а й за перевезення багажу. Талона в мене не було, і довелося платити штраф. Поряд зі мною чоловік віз лижі, які заважали пасажирам більше, ніж мій столик, але його не оштрафували. То які речі можна перевозити?
Сергій ГОЛОВКО.
Черкаська область.
У трамваї, тролейбусі або автобусі безоплатно перевезти багаж можете лише в тому разі, якщо його розмір не більш як 60 х 40 х 20 см та вагою до 30 кг, а також довжиною не більш як 150 см та діаметром до 10 см. Починаючи з цього розміру і до 100 х50 х30 см або вагою понад 40 кг, речі довше 190 см та діаметром більше 30 см (перевезення речей більших за ці показники взагалі заборонено), ви маєте додатково сплатити за кожне місце багажу. Лижі, незалежно від розміру, перевозять безплатно. Крім цього, заборонено брати у транспорт вибухонебезпечні, легкозаймисті, отруйні, їдкі речовини з різким запахом та наркотики, колючі, ріжучі предмети та вогнепальну зброю без чохлів і належної упаковки, або багаж, який забруднює одяг та салон. Також не місце у громадських засобах перевезення тваринам (за винятком дрібних звірів і птахів у клітках, а також собак у намордниках з повідком та котів з пред’явленням довідки ветеринара). Ваш абонементний талон чи проїзний квиток не дає права на безплатне перевезення багажу.
Якщо ви не маєте проїзного квитка на багаж, вас можуть оштрафувати на місці або змусити вийти на найближчій зупинці. Вибирати вам. У разі стягнення штрафу порушнику видають квитанцію встановленого зразка. Сплачуючи гроші, не забудьте попросити контролера пред’явити посвідчення та маршрутний лист.
Світлана ВОРОНІНА.