Безпрецедентна подія сталася в Національній філармонії України. Вперше на теренах нашої держави лунав один із найскладніших творів для хорового виконання — «Меса» І. Стравінського.
Вершина підкорилася Хору хлопчиків та юнаків Державної академічної чоловічої хорової капели імені Левка Ревуцького. Це хор-аматор, досвіду та досягненням якого заздрять професіонали з багатьох країн світу.
А починалося все 14 років тому завдяки старанням Аїди Зайцевої — незмінного керівника та диригента хору. Вже під час першого закордонного виступу на міжнародному рівні — в уельському місті Ланголені — її аматорський колектив мов метеор увірвався до трійки найкращих професійних хорів світу. У 1994 році Аїді Набіївні було присвоєно звання «Заслужена артистка України». А на міжнародному фестивалі хорового співу в Угорщині її талант відзначили дипломом «Найкращий диригент».
1997-й став для колективу роком благодійної акції, присвяченої річниці трагедії на Чорнобильській АЕС. Тієї весни хор запросили до США. Ця поїздка стала справжнім випробуванням для юних артистів — кілька концертів щодня, відчутна різниця у часі давалися взнаки. Зібрані на концертах гроші згодом були подаровані хворим на лейкемію дітям із Київського наукового центру радіаційної медицини.
Чи не найбільше враження у хлопчиків викликала поїздка до Італії, де їх приймав Папа Іван Павло ІІ. Саме там, у найсвятішому місці світу, у Ватикані, перед найнаближенішою до Бога людиною хорові випала висока честь представляти Україну, виконувати відомі релігійні твори, що розкривають світ духовних цінностей і надбання українського народу.
Із якимсь надзвичайним вогнем у серці й очах, цілком пройнявшись атмосферою дійства, хлопці відспівали повну службу в соборі святих Петра і Павла, що була приурочена 15-річчю Чорнобильської трагедії.
«Якби янголи на небі могли співати, вони напевно співали б голосами цих хлопчиків» — писала потім італійська преса, захоплюючись рівнем виконання і репертуаром хору, адже він напрочуд різноманітний і за складністю не поступається репертуарам професійних колективів. Творчий доробок хору — це народні українські пісні, меси, кантати та хорові мініатюри, перлини класиків світової та вітчизняної музики: Баха, Генделя, Леонтовича, Рахманінова, Стравинського. І все це у надзвичайній взаємодії та взаєморозумінні творчого тандему хор—керівник дає просто дивовижні результати.
У чому ж секрет? — питали в колективу фахівці з різних міст та країн, де гастролював хор. На що хлопці жартома відповідали: «Професіонали не люблять співати, бо це їхня робота. Наш хор навпаки обожнює це робити, бо ми — АМАТОРИ».