Обмеження повноважень російської парламентської делегації в ПАРЄ хочуть продовжити. На цьому наголосила учора заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд під час зустрічі з грузинською парламентською делегацією на чолі з Головою Комітету Парламенту Грузії у закордонних справах Тедо Джапарідзе. «Україна ініціюватиме продовження обмеження повноважень російської парламентської делегації в ПАРЄ на найближчій сесії Асамблеї, що відбудеться у період 26—30 січня цього року», — сказала вона. З огляду на спільні прагнення України та Грузії стати невід’ємною частиною цивілізованої європейської сім’ї, вона звернулася до грузинських колег із проханням підтримати цю ініціативу. Тедо Джапарідзе заявив, що його країна готова це зробити на зимовій сесії ПАРЄ. Сторони також підтвердили спільність позиції у неприпустимості порушень їхнього державного суверенітету та територіальної цілісності.

Під час зустрічі заступник керівника українського парламенту висловила сподівання на поглиблення україно-грузинського політичного діалогу, зокрема, в рамках роботи міжпарламентських альянсів. На її думку, це може стати дієвим механізмом на шляху євроінтеграції обох країн. О. Сироїд повідомила, що «до парламентської україно-грузинської групи дружби, яка нині формується, виявили бажання ввійти вже 28 народних обранців».

Заступник Голови Верховної Ради висловила подяку за надану Грузією гуманітарну допомогу, оздоровлення 110 українських дітей в «Таборі майбутнього» в місті Анакліа, а також готовність прийняти на лікування та реабілітацію військовослужбовців української армії.

Стосовно внутрішньополітичної ситуації О. Сироїд наголосила на консолідованій позиції Президента, парламенту та уряду у реформуванні країни. На її думку, Верховна Рада восьмого скликання повинна надати потужний імпульс відродженню українського парламентаризму. За її словами, Україна опинилася у надскладній ситуації, оскільки має водночас протистояти російській агресії та терористичним формуванням на сході країни, розвивати економіку та розбудовувати якісно нове суспільство, аби посісти гідне місце суверенної та правової держави на політичній мапі світу.

Тедо Джапарідзе висловив стурбованість нав’язаним нашій країні збройним конфліктом на сході та анексією Криму, повідомляє прес-служба Верховної Ради. Водночас, він наголосив на зацікавленості офіційного Тбілісі поглиблювати україно-грузинські міждержавні відносини, зокрема, у питаннях регіональної безпеки та реалізації угод про асоціацію з ЄС.

Сторони також наголосили на актуальності міжпарламентської складової україно-грузинського політичного діалогу. Зокрема, обговорювалося питання обміну парламентськими делегаціями. У зустрічі взяв участь Надзвичайний та Повноважний Посол Грузії в Україні Міхеїл Уклеба.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.