Ранкове і денне засідання 18 червня
Як сприяти реалізації державної політики з розвитку регіонів та поліпшенню умов життя громадян, обговорювали народні депутати під час розгляду двох законопроектів «Про стимулювання розвитку регіонів». За словами доповідача — заступника державного секретаря Міністерства економіки та європейської інтеграції Сергія Романюка, у президентському законопроекті, який мало чим відрізняється від депутатського, передбачено, що узгодження діяльності центральних та місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування у сфері державного стимулювання розвитку регіонів, виконання регіональних стратегій розвитку здійснюється на основі угод. Вони міститимуть відомості про заходи для виведення регіону з економічного занепаду, обсяги і терміни фінансування спільних заходів тощо.
Законопроект визначає, що таке депресивна територія. До невідкладних заходів належать: цільове спрямування державних капітальних вкладень у розвиток виробничої, комунікаційної та соціальної інфраструктури, надання державної підтримки малим підприємствам, сприяння зайнятості населення та інші.
Автор іншого законопроекту — народний депутат Сергій Бичков — також акцентував увагу на визначенні правового статусу депресивних територій. За його словами, територія отримає статус депресивної на термін не більше семи років. Також наголошувалося, що на основі угод здійснюватиметься узгодження діяльності центральних та місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування. А до складу державної комісії з проблем депресивних територій пропорційно входитимуть представники від Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів.
Під час обговорення законопроекту про стимулювання розвитку регіонів переважна більшість народних обранців висловилася за доопрацювання і об’єднання обох законопроектів.
Затим депутати розглянули два законопроекти про відчуження земельних ділянок права приватної власності. Положення проекту регулюють суспільні відносини, які виникають у процесі відчуження: для суспільних потреб шляхом їх викупу та з мотивів суспільної необхідності, шляхом їх примусового відчуження. За словами голови Державного комітету з земельних ресурсів Анатолія Даниленка, дія законопроекту не поширюватиметься на регулювання суспільних відносин, що виникають у разі відчуження земельних ділянок за вимогами кредиторів. Один із авторів альтернативного законопроекту Павло Сулковський погодився об’єднати обидва документи, бо між ними немає великих розбіжностей. А Комітет ВР з питань аграрної політики та земельних відносин запропонував відхилити урядовий документ і рекомендував Верховній Раді прийняти депутатський за основу.
Під час обговорення парламентарії звернули увагу авторів проектів, що треба уточнити поняття «суспільні потреби», які виникають у процесі відчуження землі. Серед низки законопроектів парламентарії розглянули за скороченою процедурою також зміни до законів України стосовно повноважень Міністерства оборони, до закону «Про вищу освіту» та інші.
На початку ранкового засідання після оголошення депутатських запитів, заяв та повідомлень Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував про входження народного обранця Олександра Ярославського до групи «Демократичні ініціативи» і про повернення Петра Сабашука до складу фракції «Наша Україна».