В  Україні з офіційним візитом перебуває делегація Вищої ради магістратури Португальської Республіки на чолі з головою Верховного Суду, президентом Вищої ради магістратури Жозе Алберто Арагао Сея.

Учора Жозе Алберто Арагао Сея зустрівся з Першим заступником Голови Верховної Ради України Геннадієм Васильєвим. Сторони обговорили низку питань двостороннього співробітництва. Перший заступник Голови ВР розповів португальському гостеві про актуальні проблеми внутрішньополітичного життя України і, зокрема, про майбутню політичну реформу. Геннадій Васильєв повідомив, що в Верховній Раді створено спеціальну тимчасову комісію (співголовою якої він є). Вона підготувала пропозиції з політреформи і подала їх для вивчення Президентові, а також у депутатські фракції та групи. Це питання Геннадій Васильєв назвав головним, пріоритетним для парламенту. Разом з тим, Перший заступник Голови ВР наголосив на необхідності реформи судової гілки влади.

Певною мірою тут може прислужитися досвід Португалії. Цікаво, що суддя-початківець в цій країні отримує 1500 доларів на місяць, а з підвищенням у посаді — 3 000 доларів. Судді ніколи не приймають громадян для обговорення будь-якої конкретної справи і вкрай рідко дають консультації, що є обов’язком адвокатів. Адвокати, в свою чергу, не мають права звертатися до суддів з питань конкретної судової справи за межами залу судового засідання. Використання родинних зв’язків у цій галузі португальські закони також не заохочують. Приміром, адвокат не може відкрити свою контору в тому ж районі, де працює суддею його родич.