У вчорашньому номері наша газета повідомляла про масові отруєння у Дніпропетровській, Луганській і Харківській областях.
Як передають наші власні кореспонденти в цих регіонах, кількість хворих збільшується. У Жовтих Водах захворіло вже понад 60 чоловік (на вчора — 47), повідомив Микола НЕЧИПОРЕНКО. У питній воді, яку вони вживали, виявлено надмірну концентрацію ротовірусних інфекцій. Вони з’явилися через забруднення річки Інгулець стічними промислово-побутовими водами Північного гірничо-збагачувального комбінату з Кривого Рогу та районного центру Петрове Кіровоградської області. У них спільні очисні споруди, каналізаційний колектор яких практично вийшов з ладу. Через це ще кілька днів тому до Солонянської районної лікарні госпіталізовано дев’ять чоловік, троє з діагнозом «ботулізм» перебували в реанімації. Вони вживали рибу, виловлену в місцевому водоймищі та ще й закопчену в антисанітарних домашніх умовах.
Кількість отруєних у дитячому таборі відпочинку «Берізка» на Харківщині досягла 72 чоловік (на вчора — 63), передає Микола КОСИЙ. З2 дітей перебувають в інфекційній лікарні, семеро з них — у реанімації. За ознаками захворювання схоже на сальмонельоз. Остаточний діагноз лікарі не називають, радять почекати ще кілька днів. Медики стверджують, що життя дітей поза небезпекою. А в «Берізці» нині немає жодної дитини, там провадять дезинфекцію. Причини отруєння з’ясовує облпрокуратура.
Зі 117 мешканців Суходольська в Луганській області, яких було госпіталізовано до Краснодонської лікарні, повідомила Алла АНТИПОВА, у 32 виявлено вірусний гепатит «А». Причиною масового захворювання тут називають те саме — забруднення систем постачання питної води внаслідок поривів каналізаційних систем. Побудований ще у 80-ті роки каналізаційний колектор не було прийнято в експлуатацію з кількох технічних причин. На засіданні колегії облдержадміністрації, яка розглянула епідемічну та екологічну ситуацію, глава адміністрації Олександр Єфремов зажадав передати матеріали до прокуратури, щоб покарати винних.
Підготував Яків ГАЛЬЧЕНКО.