Сучасні політичні технології зв`язків органів влади і громадськості, проведення ефективних кампаній служб паблік рілейшнз (PR), моніторингу громадської думки засобами масової інформації, секрети «чорного піару» в політичній сфері, доведення до свідомості людей пропонованої владою політики, оцінки дій ЗМІ і влади, організації зворотного інформаційного зв`язку від суспільства до влади, проблеми демократизації в Україні обговорено в Алушті на другій, що її організували в Криму уряд автономії та Міжрегіональна академія управління персоналом, міжнародній науково-практичній конференції «Організація зв`язків з громадськістю і ЗМІ в органах державної влади та місцевого самоврядування».
Учасники конференції розглянули особливості роботи державних, недержавних і вільних ЗМІ, які відповідним чином реалізують державну політику, у такий спосіб відстоюють її і організують виконання декларованих країною рішень, починаючи із законодавчих нормативних актів і дотримання законодавства. Обговорено практику підготовки фахівців у галузі державного управління в ділянці взаємодії зі ЗМІ. Проведено майстер-класи з психолого-педагогічних, організаційних, методичних основ організації засобів масової інформації та «круглий стіл» для журналістів, де порушували питання матеріально-технічної бази ЗМІ безпосередньо в державних установах, підготовки кадрів фахівців-управлінців і журналістів, дієвості тиражованих ними виступів.
Лейтмотивом спілкування понад 200 працівників державних установ і тих, хто їх готує, та ЗМІ була тема суголосності народу і держави: щоб голос влади доходив до людей, а «глас народу» — до владників. На семінарі активно підкреслено тезу відповідальності засобів масової інформації у використанні різноманітних піар-технологій, які передбачають вивчення, врахування і формування громадської думки, тиражування державної політики. Бо щонайкраще будуть реалізовані рішення і дії влади лише за умови прогностики, дієвості та реагування ЗМІ й державних установ. Взаємне ж дистанціювання влади від громадян не сприяє розвитку громадянського суспільства, заважає широким верствам населення брати участь у виробленні державної політики, може перерости в недовіру народу до керівництва, загрожувати серйозною кризою. Тому сьогодні блок управління, який відповідає за зв`язки з громадськістю, мусить бути не просто каналом транслювання інформації з органу державної влади та місцевого самоврядування до громадян, а повинен знайти потрібні форми донесення її до різних соціальних і професійних груп, подати найзручнішою для якнайкращого засвоєння, максимально зблизити громадян з органами влади. Враховуючи те, що світовий досвід використання політтехнологій і держуправління не завжди принагідний для особливостей системи і взаємин між суб`єктами політичного процесу нашої країни, а об`єктивно наступний рік буде часом чергової президентської кампанії, потрібно, щоб держава до неї була грунтовно підготовлена, наголосили учасники конференції. Ми маємо підняти імідж місцевого самоврядування і державного управління в очах наших людей, які могли б пишатися тим, що вони — громадяни України.
Крим.