У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 4728 про внесення змін до деяких законів України щодо розширення доступу до інформації про речові права на нерухоме майно. Йдеться про відкриття доступу до Реєстру речових прав на нерухоме майно. Тобто будь-який громадянин зможе дізнатися, кому належить певна нерухомість. Така практика діє у всіх країнах Євросоюзу.

Як повідомили на брифінгу в парламенті народні депутати України Віктор Чумак і Юрій Дерев’янко, це вже друга спроба законодавців ухвалити закон, який відкрив би доступ до державного реєстру. З першої спроби аналогічні законопроекти №№2208 та 2208-1 не пройшли через сесійну залу. На думку авторів законопроекту, не голосували ті депутати, кому не вигідно показувати своє майно, власні «межигір’я» та «сухолуччя».

Під новим проектом закону № 4728 підписалися 17 народних депутатів із різних фракцій, і його автори сподіваються, що нині він матиме більше шансів на ухвалення. Законопроект доопрацьовувався разом із Мін’юстом, Державною реєстраційною службою та громадськими організаціями.

Голова Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Віктор Чумак (фракція «УДАР») зазначив, що нині в Україні Державний реєстр речових прав на нерухоме майно є фактично закритим, що дає можливість проводити шахрайські та рейдерські схеми і незаконно заволодівати майном, торгувати інформацією про права на нерухоме майно. «Шахрайські схеми проводяться через знайомого суддю та нотаріуса, —сказав В. Чумак. — Закритість реєстру перешкоджає журналістським розслідуванням, щоб показати народу, хто із високопосадовців чим володіє».

У жодній країні Євросоюзу немає обмежень щодо такої інформації, яка є відкритою, її може вільно отримати будь-яка людина, заплативши невелику платню. Законом запроваджується така можливість і в Україні. Так само можна буде дізнатися, кому належить земельна ділянка, на якій розташований будинок.

«Такий механізм сьогодні — найнадійніший захист власного майна, — вважає В. Чумак. — Він дасть змогу контролювати будь-які правочини, які здійснюються з майном, окрім того, дасть можливість зменшити витрати сторін».

Довідково

Окрім країн ЄС, відкриті реєстри власності також мають Китай (у Гонконзі), Сейшельські Острови, Гана, Південна Африка, Замбія, Уганда, Нігерія.

Факт

Організація Transparency Іnternatіonal Україна здійснила аудит відповідності стилю життя 405 високопосадовців. Найбільшим «латифундистом» виявився екс-міністр оборони України Павло Лебедєв, він володіє 61 земельною ділянкою та житловими будинками загальною площею 1955,2 кв. м. На другому місці — екс-міністр фінансів Юрій Колобов, котрий має два будинки загальною площею 897,8 кв. м.