Кілька років тому історія з українськими інсулінами була притчею во язицех. Автору цих рядків доводилося кілька разів бувати з екс-міністрами та екс-прем’єр-міністрами на колишньому підприємстві, де були закуплені технології з виробництва українського інсуліну. Та час ішов, узяті кредити кудись зникали, а українського інсуліну... не було.
Але держава до інсулінової проблеми і до хворих на цю страшну недугу повернулася обличчям. Указом Президента України від 21 травня 1999 року було затверджено Комплексну державну програму «Цукровий діабет», якою було передбачено безкоштовне забезпечення усіх хворих на цукровий діабет інсулінами високої якості. І того ж 1999 року завдяки особистій підтримці Леоніда Кучми у Києві було введено в дію завод «Індар» — єдиний вітчизняний виробник препаратів інсуліну. Очолив це підприємство досвідчений фахівець, доктор біологічних наук, професор Олексій ЛАЗАРЄВ.
Це сучасне підприємство міжнародного рівня відповідає Правилам належної виробничої практики лікарських засобів — GMP і обладнане устаткуванням згідно з вимогами міжнародних стандартів ІSO 9001.
Усі виробничі процеси валідовано, а це означає, що технологічні стадії виробництва і контролю гарантовано забезпечують одержання високоякісних препаратів інсуліну.
Акредитовані Укрдержстандартом заводські лабораторії обладнані сучасною апаратурою і дають можливість проводити фізичний, хімічний і біологічний контроль вхідної сировини, реактивів, компонентів, води і готових лікарських форм більш ніж із 700 показників.
Препарати інсуліну виробництва ЗАТ «Індар» успішно пройшли всі види клінічних випробувань у провідних наукових установах України. Високу оцінку їх якості підтверджено експертами незалежних українських та зарубіжних лабораторій і досвідом клінічного застосування.
Та колишнім господарям інсулінового ринку не подобаються успіхи нашого «Індару». Адже після того, як у державі налагодилося виробництво вітчизняного інсуліну, хворі почали отримувати безплатно гормони вітчизняного виробництва. Що аж ніяк не збігалося з інтересами деяких захисників іноземних компаній, які почали стверджувати, що після вживання хворими гормону вітчизняного виробництва у них погіршується стан здоров’я. Провідні українські вчені вважають, що справжньою причиною сумнівних публікацій у деяких ЗМІ щодо якості вітчизняних інсулінів є перспектива втрати мільйонів доларів деякими зарубіжними фірмами, які протягом останніх років фактично були господарями на інсуліновому ринку України. А з появою інсулінів «Індару» іноземні компанії зазнали втрат. Як фахівці-ендокринологи з багаторічним стажем, сказали вони у своїй заяві, вважаємо, що кампанія, розгорнута в деяких засобах масової інформації проти вітчизняних інсулінів, завдає великих збитків передусім хворим на цукровий діабет і спрямована на дискредитацію державної політики в Україні у боротьбі з цим невиліковним захворюванням.
Наша розмова з директором Інституту ендокринології та обміну речовин імені академіка Комісаренка, членом-кореспондентом НАН і АМН України, професором, президентом Асоціації ендокринологів України, головним ендокринологом МОЗ України Миколою Дмитровичем ТРОНЬКОМ почалася із запитань про якість вітчизняного інсуліну та про хворих, які ним лікуються.
— Я хочу заявити з усією відповідальністю, — сказав Микола Дмитрович, — що інсулінову проблему в Україні вирішено. Всі інсуліни, що виробляють на «Індарі», відповідають міжнародним стандартам, яких вимагає ВООЗ.
Раніше хворий на цукровий діабет «розтягував» один флакон на місяць. А за нормального лікування такому хворому на рік потрібно 44—45 флаконів. Основне завдання державної програми, яку було прийнято кілька років тому, — забезпечити високоякісними інсулінами хворих на цукровий діабет безплатно.
На ІV з’їзді ендокринологів України, який відбувся у травні 2001 року, та на засіданні Координаційної ради з виконання Комплексної державної програми «Цукровий діабет» (січень 2002 року) обговорювалися результати клінічного застосування хворими препаратів вітчизняного виробника, де було підтверджено високу якість препаратів.
Було проведено клінічну апробацію препаратів інсулінів «Індару» у провідних клініках України — Інституті ендокринології, Харківському інституті проблем ендокринної патології імені В. Данилевського АМН України, а також клінічні та лабораторні обстеження понад 50 тисяч хворих — мешканців різних регіонів нашої держави. І варто сказати, що кількість алергічних реакцій та інших ускладнень становила від 1,5 до 4 відсотків, що відповідає частоті таких само ускладнень під час застосування препаратів інсулінів виробництва інших фірм.
— ЗАТ «Індар» цілком виконує доручення Президента, — сказав голова правління директор ЗАТ «Індар» Олексій Лазарєв, — гарантоване безплатне забезпечення препаратами інсуліну всіх хворих України. Якщо в 1999 році хворі, які потребували інсулінів, були забезпечені ними на 18 відсотків, то вже в 2002-му — майже на 100 відсотків, а 80 відсотків хворих отримують інсуліни нашого виробництва. І в цьому велика заслуга і нового Міністра охорони здоров’я Андрія Підаєва.
— Хочу сказати, що потужності нашого підприємства дають можливість випускати понад 12 мільйонів флаконів інсуліну на рік, що значно перевищує потреби на цю продукцію в Україні. Наш асортимент складається з 12 препаратів — п’яти нейтральних, напівсинтетичних людських інсулінів та семи свинячих монокомпонентних нейтральних інсулінів короткої, середньоподовженої та подовженої дії. В 2003 році ми розпочали виробництво картриджних форм інсулінів, необхідних для дітей, вагітних, тяжкохворих та людей з обмеженим зором. У кожному окремому випадку є можливість добирати необхідні препарати, щоб допомогти хворому вести повноцінний спосіб життя. У нашого підприємства, вважаю, подвійна мета — випуск такої життєво необхідної продукції і підвищення рівня культури життя хворого на цукровий діабет.
Сьогодні «Індар» вибудував нову концепцію. Якщо раніше говорили про необхідність виробництва високоякісних препаратів інсулінів, створення сучасного підприємства, яке працює за світовими стандартами GMP, забезпечення всіх хворих безплатними інсулінами і виконання всіх організаційних робіт із забезпечення хворих медикаментами, то нині «Індар» має новий напрям з розвитку культури суспільства. Адже коли хворий опиняється наодинці з хворобою, яка час від часу може обернутися для нього трагедією, йому потрібно знати, як поводитися з нею. А це — ціла наука, школа. Тому ми забезпечуємо кожного хворого своїми щоденниками, інструкціями-лекціями, в яких детально розповідаємо, як поводитися, куди звертатися, коли ця недуга вже з’явилася у твоєму житті.
Бо наслідки ускладнень стають державі та громадянам в 1 мільярд гривень на рік! В Україні майже 150 тисяч хворих на цукровий діабет з частково втраченим зором. Із 18 тисяч ампутацій, пов’язаних із захворюванням судин, — половина у хворих на цукровий діабет... У нашій державі за 10 років «інсулінового голоду» вчетверо побільшало хворих із ускладненнями цукрового діабету.
Сьогодні «Індар» — як більмо на оці. І декому дуже хочеться відкусити чималий шматок «інсулінового пирога», на який держава надає 132 мільйони гривень бюджетних коштів. А завод уже розпочав поставки інсулінів на експорт...
Валентина СКОРОПАДСЬКА,заслужений журналіст України, віце-президент асоціації «Журналісти — медикам».