Триває другий міжнародний юнацький турнір (U-17) пам’яті Віктора Максимовича Банникова, першого президента Федерації футболу України. Нинішній турнір, на відміну від дебютного, розширив свій формат. Якщо 2002 року у змаганнях участь брали лише чотири збірні — України, Польщі, Росії та Білорусі, то минулого понеділка на стадіонах Києва та столичної області боротьбу за головний приз розпочали представники восьми країн: України, Росії, Білорусі, Туреччини, Греції, Словаччини, Румунії і Болгарії.

— Вісім учасників — це своєрідний міжнародний стандарт для таких змагань, — розповідає Анатолій Бузник, голова Комітету ФФУ з роботи зі збірними командами. — До ігор залучено збірні, на яких восени очікують матчі першого кваліфікаційного раунду третього юнацького чемпіонату Європи 2003/2004. Формат першості континенту — груповий турнір з участю чотирьох команд. Дві кращі змагатимуться у другому раунді. Федерація футболу України створила аналогічні умови для збірних — учасниць турніру Віктора Банникова: дві групи по чотири команди в кожній. Переможці першого етапу розіграють головний приз змагань. Отже, юні футболісти набудуть додаткового міжнародного досвіду турнірної боротьби...

Учора на турнірі був день відпочинку. І юні футболісти мали змогу ознайомитися з визначними пам’ятками Києва. А ще вони побували на Байковому цвинтарі і вшанували пам’ять першого президента ФФУ Віктора Банникова та великого тренера Валерія Лобановського.

— Турнір має не тільки спортивний характер, він також надає можливість нашим гостям долучитися до історії міста, культури України, наших цінностей, — продовжив розповідь Анатолій Бузник. — Такі змагання — взаємовигідний обмін між різними футбольними школами. Учасники мешкають в одному готелі, що дасть змогу вільно спілкуватися, обмінюватися думками і знаннями.

Фінал турніру пам’яті Віктора Банникова, в якому зіграють переможці груп А і В, а також матч за третє місце між другими збірними відповідних груп призначено на 21 червня.

— Організація таких турнірів — це не тільки додаткова міжнародна ігрова практика для юних українських футболістів, а ще й підвищення іміджу вітчизняного футболу на міжнародній арені, — коментує далі пан Бузник. — ФФУ послідовно входить до європейської системи організації футболу. 2001 року Україна стала господарем відбіркового раунду юнацького чемпіонату Європи U-17. Наступного національна футбольна федерація організувала міжнародний турнір для юнацьких збірних команд — Меморіал Віктора Банникова, котрий, як бачимо, став уже традиційним. Окрім того, наприкінці вересня—на початку жовтня Київ прийматиме матчі першого кваліфікаційного раунду чемпіонату Європи U-19. Усе це ланки одного ланцюга — системи підготовки кваліфікованого резерву для національної збірної України, що не може ефективно функціонувати без організації міжнародних стартів у нашій країні. Яскравий приклад результатів такої послідовної діяльності федерації — заявки від національних асоціацій США, Саудівської Аравії, Польщі і Чехії на участь у третьому турнірі пам’яті Віктора Банникова, що неодмінно відбудеться 2004 року.

Україну на нинішньому Меморіалі представляють футболісти 1987 року народження (переважно вони з київського «Динамо») під керівництвом тренера Віктора Кащея. Ці змагання стануть одним із найважливіших етапів підготовки української збірної до першого кваліфікаційного раунду третього чемпіонату Європи U-17, що стартує 17 вересня в Таллінні.

Другий ігровий день поточного турніру приніс такі результати: Група А. Україна—Білорусь. 5:0. Румунія—Туреччина. 0:2. Група В. Греція—Болгарія. 0:2. Росія—Словаччина. 0:1.