Ще не завершився дванадцятий чемпіонат країни, а вже активно поширюються чутки про намагання харків’ян та запоріжців будь-яким робом не залишити вищий клас. Як повідомило інтернет-видання «Овер-тайм», почесний президент харківського футбольного клубу «Металіст» Олександр Фельдман, відповідаючи на відкритий лист харківських уболівальників, зокрема, сказав:
— Подальша доля команди уявляється мені однозначно. Так, ми програли і маємо бути готові до випробувань першою лігою. Проте ведемо боротьбу за право залишитися у вищій лізі шляхом її реорганізації у бік розширення. Ми надіслали клопотання Федерації футболу України, обгрунтувавши його досвідом передових футбольних держав Європи. Процедура розгляду цього питання досить складна, але ми розраховуємо на розуміння і підтримку з боку керівників федерації і футбольних клубів України...
От тобі й маєш. Посів останнє місце в чемпіонаті — не біда. Можна зайти шпарину, щоб зостатися в еліті. Постає запитання: про який досвід провідних футбольних держав Європи веде мову шановний почесний пан президент? Як відомо, там якраз і додержують спортивного принципу. І ні за які красиві очі поблажок не роблять, вважаючи таке за абсурд. Над усе там — закон!
Згадаймо, як свого часу вищу лігу залишили команди Луганська, Одеси, Чернівців, Вінниці, Тернополя, Луцька, Рівного та деякі інші. І нікому жодних поблажок!
Це лише за радянських часів таке інколи траплялося. Скажімо, у зв’язку з революційним ювілеєм і на прохання трудящих у вищій лізі залишили «Зеніт» (Ленінград). Але тоді «вигнали» до першої ліги навіть московський «Спартак» та інші імениті клуби.
Утім, то були інші часи, держава і цінності. А ми воліємо справжньої демократії та законності. Тому за всієї любові до чудового міста Харкова, поваги до традицій і здобутків тамтешнього футболу важко погодитися з отаким поворотом подій. Як на мене, вимолювати місце у вищій лізі, даруйте, принизливо.
Рік у рік чимало вітчизняних клубів балансують над прірвою, ведучи примітивне існування, не готують гравців до національної збірної (кого, скажіть, підготують у запорізькому «Металурзі», де з 27 гравців — 17 іноземців?). Але їхні керівники і тренери, не маючи підтримки з боку місцевої влади, активно ведуть комерцію, продають футболістів. Цим собі на хліб заробляють. А кому, скажіть, від цього користь?