У Верховній Раді України створено нове міжфракційне депутатське об’єднання «За енергетичну незалежність України», до складу якого увійшли понад 20 народних депутатів. Про це повідомили на брифінгу в парламенті позафракційні народні депутати Олександр Домбровський та Володимир Купчак.

Основним завданням і головною метою об’єднання, за словами О. Домбровського, є створення законодавчих підстав та законодавчих інструментів задля впровадження в Україні динамічними темпами сучасних енергетичних технологій, спрямованих не тільки на скорочення споживання енергетичних ресурсів, а й на розвиток енергоефективних технологій.

Україна і Німеччина мають приблизно однаковий рівень енергоспоживання, однак ВВП Німеччини у 10 разів перевищує український, через що про конкурентність нашої держави на зовнішніх ринках говорити дуже складно, зазначив О. Домбровський. Нову концепцію енергонезалежності депутати мають намір реалізовувати спільно з українськими енергетичними асоціаціями, експертами та представниками бізнесу в сфері енергоефективності, а також спільно з Союзом промисловців та підприємців і координувати зусилля з профільним парламентським комітетом та Кабінетом Міністрів.

«Йдеться про серйозне перезавантаження енергетичної програми та програм енергоефективності», — зауважив Володимир Купчак. Він також наголосив, що економіка України є дуже енергозалежною та газозалежною, і найбільше — від нашого північного сусіда. «Зважаючи на кризову ситуацію, в яку нас загнала Росія, ми змушені вживати радикальних заходів», — наголосив депутат.