Стрілянину, вибухи і гул вертольотів чули пізнього вечора в середу мешканці центру Маріуполя, де розташована військова частина № 3057 Внутрішніх військ України. Стало відомо, що група із кількасот осіб намагалася взяти частину штурмом, а військові після кількох атак відкрили вогонь. Вулицями мчали міліцейські автомобілі, на місце подій прибули правоохоронці. Про подробиці конфлікту «Голосу України» розповів офіцер групи зі зв’язків із громадськістю і ЗМІ Управління Східного територіального командування Внутрішніх військ України Олексій Масленко.

«Близько 19.50 у середу до контрольно-пропускного пункту почали підтягуватися люди — хтось приїздив на автомобілях, хтось приходив пішки. Ці невідомі були вдягнені по-бойовому, у тому числі — в камуфляжному одязі. У групі спочатку були і жінки, згодом вони зникли.

До людей вийшов командир частини підполковник Сергій Савинський. Ті висунули вимогу: мовляв, здавайтеся, переходьте на бік «народу», інакше штурмуватимемо. Командир пояснив, що частина є режимним об’єктом, і в разі протиправного проникнення чи інших протиправних дій військові мають право застосовувати всі наявні засоби, аж до вогнепальної зброї. Учасники протесту заявили: мовляв, нам усе одно, даємо вам 15 хвилин і починаємо штурм.

Спочатку нападників було близько 300 осіб. Вони намагалися розхитати ворота, але ті зсередини були підперті вантажним автомобілем — про всяк випадок. Коли зламати ворота не вдалося, стали кидати «коктейлі Молотова» через паркан, автомобіль загорівся, але його військовослужбовці загасили. Все це тривало близько півгодини, і коли розмови вже не допомагали — військовослужбовці дали попереджувальні постріли в повітря.

Після цього атака трохи припинилась, але, як з’ясувалося, нападники провели передислокацію. Їх кількість зросла до 500 осіб. Вони оточили частину зусібіч та з новою силою розпочали штурм. Підпалили будівлю продовольчого складу — його вдалося загасити без втрат. У цей час ворота піддалися натиску, нападники підпалили вантажівку, а коли вже стали перетинати межу частини — наші військовослужбовці почали стріляти. Намагалися поцілити у вантажівку, але, очевидно, кулі рикошетом влучили і в правопорушників. Треба ще розібратися, де чиї кулі, бо наші військові бачили автомат і пістолет у нападників.

У цей момент з іншого боку співробітники міліції та бійці спецпідрозділів міліції стали витісняти штурмовиків. Найзухваліших затримували. Жодних тілесних ушкоджень наші військовослужбовці не отримали. У зв’язку з останніми подіями всі частини приведені до повної бойової готовності, облаштовано додаткові вогневі рубежі».

Є дані про людські втрати під час штурму. Командир частини № 3057 Сергій Савинський, як і інші представники Внутрішніх військ, охороняв громадський порядок під час протистояння в Києві наприкінці минулого — початку цього року. В одній із сутичок дістав травму, але швидко повернувся до лав. У суспільстві панує різне ставлення до міліціонерів та військовослужбовців, які перебували в епіцентрі масових заворушень на Євромайдані та в центрі столиці. Експерти говорили, що правоохоронці деморалізовані через хвилю критики. Але події в Маріуполі засвідчили: справжні захисники правопорядку в нашій країні є, і їх варто підтримати. І грошима, і добрим словом.

У соціальних групах маріупольці розповсюдили інформацію про потреби військових, які так мужньо захищалися, і закликають мешканців міста надати допомогу. Потрібні ліки, шприци, шкарпетки, натільна білизна, солодощі, згущене молоко, чай, ковдри, спальні мішки.

«Громадська організація «Єдиний Маріуполь» від імені патріотичної громадськості дякує командиру, офіцерам і всім військовослужбовцям військової частини за мужність і героїзм під час наведення громадського порядку і розгону бандитських формувань. Слава героям Маріуполя!» — так прокоментував події керівник громадської організації Анатолій Семенов, один із координаторів акції допомоги військовослужбовцям. За кілька годин у четвер волонтери вже зібрали близько 10 тисяч гривень допомоги, а також продукти й одяг. Ті, хто бажає допомогти бійцям, можуть звертатися за телефонами громадської організації «Єдиний Маріуполь»: 095 6493545 і 096 2160544.