Як відомо, Міністерство юстиції проводить «чистку» політичного простору — перевіряє документи й організаційні структури різних партій, яких донедавна налічувалося 123. Минулого тижня їх кількість скоротилася ще на 13 назв.
Водночас власні кореспонденти «Голосу України» проводять моніторинг громадської думки про ті політичні структури, які перемогли на парламентських виборах-2002. Цього разу наші колеги цікавилися громадською думкою жителів Закарпатської, Запорізької, Одеської та Рівненської областей.
Вони попросили їх оцінити законодавчу діяльність депутатських груп та фракцій у парламенті.
Ось які отримали результати:
«Наша Україна» — 3,85 бала;
Блок Юлії Тимошенко (БЮТ)— 3,45;
СДПУ(о) — 2,85;
КПУ — 2,6;
СПУ — 2,3;
«Регіони України» — 2,0;
Аграрна партія України — 1,7;
Партія промисловців і підприємців—«Трудова Україна» — 1,6;
НДП — 1,58;
«Європейський вибір» — 0,64;
«Демократичні ініціативи» — 0,6;
«Народовладдя» та Народний вибір» — по 0,56 бала.
Як бачимо, перестановки — залежно від регіону, де проходить опитування, — відбуваються лише у стані лідерів. Цього разу знову попереду «Наша Україна», а на третє місце — несподівано — перебралися об’єднані соціал-демократи.
А от у стані «аутсайдерів» нашого опитування громадської думки поки що без змін. «Четвірка» депутатських груп, яка утворилася на уламках «Єдиної України», поки що не змогла змінити ставлення виборців до своєї діяльності й надалі пасе задніх. У двох регіонах — Закарпатській та Рівненській областях — вони не отримали жодної(!) оцінки. Мешканці вказаних областей, як повідомляють наші власні кореспонденти, висловлюють подивування, коли чують назви цих депутатських формувань.
А стосовно лідерства в регіонах, то, як ми й звертали увагу раніше, у виборців кожного з них свої уподобання.
Так, на Закарпатті особливу підтримку мають виборчий блок Юлії Тимошенко та блок «Наша Україна», які отримали в середньому за свою діяльність по 4,5 бала. На третьому місці об’єднані есдеки з оцінкою в 4 бали.
Запоріжці найвище оцінюють законодавчу діяльність блоку «Наша Україна», комуністів та СДПУ(о), які отримали відповідно 3,6, 3,25 та 3,1 бала.
А от одесити переконані, що найуспішніше працює в парламенті Блок Юлії Тимошенко, який посів перше місце з оцінкою 3,8 бала, другі з результатом 3,6 бала — «Наша Україна». На третьому місці — соціалісти, які отримали від одеситів 3,5 бала.
Безперечним лідером на Рівненщині став блок «Наша Україна», який отримав 3,75 бала за свою парламентську роботу. Далі йдуть БЮТ — 3 бали рівно й Соціалістична партія України — 2,55 бала. Від них на 0,5 бала відстали комуністи та об’єднані соціал-демократи, які розділили четверте-п’яте місця.
Власне, можна простежити ще одну цікаву тенденцію, яка намітилася під час моніторингу громадської думки. Комуністи, схоже, швидкими темпами починають втрачати свій електорат, оскільки він був неоднорідний. За них передусім голосували, з одного боку, з ностальгійних міркувань, з другого — їх підтримувала більшість протестного електорату, і лише незначна кількість виборців підтримувала КПУ з ідеологічних міркувань. Схоже, протестну нішу сьогодні заповнюють Блок Юлії Тимошенко, соціалісти та «Наша Україна». А комуністам залишаються поріділі лави ностальгуючого за дешевою ковбасою і молодістю електорату та ті, хто й надалі вірить ідеології марксизму-ленінізму. Напевне, лідерам КПУ треба робити висновки зі своєї ідеологічної платформи і роботи з виборцями.