Про вади нашої паспортної системи знають і за межами України. Як розповів кореспондентові «ГУ» голова Державного комітету з питань національностей та міграції Геннадій Москаль, про це говорили представники української громади Кракова під час його перебування у Польщі. Вони не можуть дочекатися в гості своїх родичів, які кілька місяців поспіль оббивають пороги ВВІРів. «Немає бланків» — кажуть їм чиновники, але натякають, що за гроші вони можуть з’явитися.

— Такі речі не додають Україні міжнародного авторитету, — каже Геннадій Геннадійович. — Я майже щотижня зустрічаюся з представниками національно-культурних товариств в Україні, і перше, про що вони мене запитують, — чому в нас так складно зробити закордонний паспорт? Ми намагаємося зберегти безвізовий режим зі своїми найближчими сусідами в обмін на безкоштовні візи для українців, щоб нові кордони не заважали контактам між простими людьми. Проте МВС зводить нанівець усі зусилля Президента й уряду в цьому напрямі.

Геннадій Москаль вважає, що проблему створено штучно і її можна розв’язати. Було б бажання. За словами голови комітету, поліграфкомбінат «Україна», який друкує бланки паспортів, залишився практично без роботи. МВС заборгувало йому понад 30 млн. гривень. Водночас від комерційної діяльності, пов’язаної з видачею закордонних паспортів, МВС щороку отримує близько 65 мільйонів гривень. «Гадаю, за рахунок цих коштів можна було б борги віддати», — каже Геннадій Москаль.

Масштаби комерційної діяльності, розгорнутої навколо паспортної справи, справді вражають. Доходить до абсурду. Під час оформлення закордонного паспорта із законослухняних громадян вимагають довідку про несудимість! Держкомнацміграції допомагав оформлювати закордонні паспорти делегації, яка збиралася на міжнародний фестиваль у Свидник (Словаччина). Серед запрошених був відомий український квартет «Явір». З його учасників — народних артистів України, лауреатів Шевченківської та інших державних премій — теж вимагали довідку про несудимість. Дарма що в українській Конституції записано: ніхто (а тим паче лауреат Шевченківської премії) не зобов’язаний доводити свою невинність у вчиненні злочину. І комітет мусив терміново придбати в МВС ці папірці. По 70 гривень за кожний!

— Я бачу в Києві на кожному кроці оголошення про те, що туристичні фірми оформлюють закордонні паспорти, — розповідає голова комітету. — Повідомляють номер ліцензії Міністерства внутрішніх справ. При регіональних ВВІРах працюють сотні комерційних структур: одні допомагають оформлювати анкети для отримання закордонного паспорта, інші ще й видають згадані довідки. Цікаво, на якій підставі комерційні структури допущені до такої інформації і до такої діяльності взагалі? Це повинна перевірити Генпрокуратура.

Геннадій Москаль вважає, що міграційні питання — від видачі закордонних паспортів громадянам України і до комплексу заходів, пов’язаних з перебуванням в Україні іноземців — мають бути в компетенції цивільної державної міграційної служби. Ще в 1996 році Кабмін України прийняв постанову стосовно концепції реорганізації органів внутрішніх справ (1998 року була ще одна постанова щодо цього). Один з її пунктів передбачав виведення паспортно-візової служби з відання МВС. Але він існує лише не папері. Міліція досі обтяжена багатьма зайвими функціями. Це заважає їй сконцентруватися на своєму головному обов’язкові — боротьбі зі злочинністю.

З проханням прокоментувати ситуацію ми звернулися до народних депутатів України. Ось що нам відповіли

Володимир СТРЕТОВИЧ, голова Комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією:

— Ажіотаж довкола закордонних паспортів створюється штучно. Для того, щоб мати можливість отримати його величність хабара. Те саме стосується й довідки про несудимість. Затвердженим постановою Кабміну «Порядком централізованого оформлення, виготовлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон» ця довідка не передбачена. Проте чиновники самі створюють додаткові перепони для того, щоб поставити людину в залежність і змусити її вирішувати питання на вигідних їм умовах.

До нашого комітету надійшла інформація, що в Львівській області за можливість швидко отримати закордонний паспорт треба заплатити майже 800 доларів. МВС має вжити заходів, щоб розрядити ситуацію, адже подорожі, відпустки відмінити неможливо. Гадаю, комітет на одному з наступних засідань послухає інформацію паспортної служби МВС щодо цього.

Микола ТОМЕНКО, голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації:

— Якщо зважити на кількість депутатських запитів, які стосуються закордонних паспортів, можна подумати, що це ключова проблема в суспільстві. Це добрий приклад того, як структури влади можуть створити проблеми і для себе, і для суспільства. Втрачаючи й так невисоку довіру своїх громадян. Ускладнена процедура отримання паспортів завжди супроводжується телефонним правом, хабарами... До цих питань треба підійти системно, говорити про зміну самого підходу, процедури, зробити її максимально простою і зручною для людей.

Рефат ЧУБАРОВ, голова підкомітету Комітету з питань прав людини, нааціональних меншин і міжнаціональних відносин.

— Сума, яку громадяни України офіційно мають сплачувати за отримання закордонного паспорта, цілком покриває витрати, пов’язані з його виготовленням. Проблему створено штучно, і треба розібратися, кому це вигідно.

Ситуація з довідкою про несудимість теж цікава. МВС бере з людей гроші за використання своєї бази, створеної за бюджетні, народні гроші. Це просто вимагання. Я нещодавно повернувся з Криму. Там створили недержавні посередницькі структури, які розташовані в приміщеннях міліції і куди всіх направляють за довідкою про судимість. Туди само направляють репатріантів, які ще не отримали громадянство, за довідкою про місце проживання.

Принагідно хочу привернути увагу до цієї проблеми. Тисячі кримських татар, які мешкають в Узбекистані, хочуть отримати українське громадянство і повернутися. Багато хто з них подали заяви на отримання громадянства і не можуть завершити цю процедуру. Бо за український паспорт їм треба заплатити у встановлених Кабміном межах приблизно 35 доларів. Тим часом середня зарплата в Узбекистані становить 10—15 доларів.