Парламент розглядатиме зміни до Конституції про політичну реформу на початку липня. Таке припущення висловив після погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. До того ж сьогодні президентського законопроекту про політичну реформу в парламенті ще нема. Домовилися діяти так: у середу о 14.30 має відбутися зустріч лідерів усіх депутатських фракцій і груп — і «більшовицьких», і опозиційних, на якій вони мають визначитися щодо подальших кроків у конституційній реформі. Учора В. Литвин офіційно направив проект, напрацьований робочою групою ВР, Президентові України з проханням висловити свою точку зору і бачення. «Якщо отримаємо законопроект від Президента, то розглядатимемо їх разом», — вважає глава парламенту і все ще сподівається, що депутатам та главі держави вдасться домовитися і виробити єдиний узгоджений проект конституційних змін.
А цього пленарного тижня Верховна Рада планує розглянути понад 100 проектів законів, 15 з яких визначені Президентом України як невідкладні, а два уряд просить розглянути в першочерговому порядку. Зростає кількість законопроектів, які профільні парламентські комітети та депутатські фракції наполягають додатково внести до порядку денного сесії ВР — їх уже назбиралося понад 40. Але оскільки до завершення нинішньої третьої сесії залишилося лише три пленарні тижні, то Голова Верховної Ради В. Литвин звернувся до депутатів із проханням максимально плідно попрацювати в цей час. У середу парламент планує обговорити три проекти законів, визначені Президентом та урядом як невідкладні: про стимулювання розвитку регіонів, про акціонерні товариства та про відчуження земельних ділянок права приватної власності. На голосування у четвер уже винесено більш як 40 питань, серед яких — закони про недержавне пенсійне забезпечення, про охорону земель, нова редакція Концепції національної безпеки України, зміни до закону про патентування деяких видів підприємницької діяльності щодо спеціального торгового патенту в другому читанні. У п’ятницю, 20 червня, депутати розглянуть проект Адміністративного процесуального кодексу, нові редакції законів про лізинг, про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення. Щоб підвищити ККД парламенту, лідер фракції комуністів на погоджувальній раді знову запропонував внести зміни до Регламенту і проводити голосування не раз на тиждень, у четвер, а щодня після обговорення законопроектів у сесійній залі.
Не обійшлося на погоджувальній раді й без чергового скандалу. Лідер фракції БЮТ Юлія Тимошенко виступила з таким повідомленням: СБУ заарештувала в Києві двох працівників податкової міліції безпосередньо на місці злочину — в лабораторії з виробництва наркотиків, де було вилучено 40 кг тяжкого наркотику — фентонілу. Ю. Тимошенко звинуватила Генпрокурора Святослава Піскуна в тому, що «під дахом Генпрокуратури розгортається потужний наркобізнес», оскільки саме С. Піскун привів цих двох працівників до податкової. Фракція БЮТ наполягає заслухати в парламенті 18 червня звіти Генпрокурора та Голови СБУ про арешт цих людей і хід слідства. Якщо ВР проігнорує цей факт, бютівці звертатимуться до міжнародних організацій з боротьби з наркобізнесом. За словами Ю. Тимошенко, погоджувальна рада доручила профільному комітетові ВР вивчити це питання разом із керівниками правоохоронних органів.