«Ми вдячні італійській стороні за розуміння того, що Україна є частиною єдиного європейського дому, а також за підтримку наших євроінтеграційних кроків», —зазначив Перший заступник Голови ВР Геннадій Васильєв під час «круглого столу» «Перспективи розвитку українсько-італійських відносин». Ця подія відбулася у рамках проведення Дня Італії у Верховній Раді України.
Останнім часом діалог між Україною та Італією активізувався на всіх рівнях, що відзначали обидві сторони. Настав час наповнити досягнуті домовленості конкретним змістом. Як зазначив Геннадій Васильєв, цьому сприятиме активізація контактів між парламентськими комітетами, фракціями та групами дружби. Систематизувати співпрацю законодавців, за словами Г. Васильєва, дасть можливість Протокол про співробітництво парламентів України та Італії.
Особливі сподівання Київ покладає на період головування Італії в Євросоюзі. Як зазначив голова делегації, голова комісії у закордонних справах італійської Палати Депутатів Густаво Сельва, Рим приділятиме велику увагу співпраці з країнами, які поки що не входять до ЄС, але мають таке прагнення. Пан Сельва нагадав, що Україна й Італія мають міцні історично-культурні зв’язки, які є доброю основою для розвитку дружніх відносин.
Водночас, як відзначила посол Італії в Україні Йоланда Брунетті Гетц, Україна для багатьох її співвітчизників досі залишається «терра інкогніта». Цю тезу підтверджує і статистика. Хоча товарообіг між нашими країнами зростає (за 2002 рік його обсяг становив 1336,5 млн. доларів), проте потенціал ще далеко не вичерпано.
Стосунки між простими людьми, «народна дипломатія» поки що випереджає у своєму розвитку діалог між офіційним Києвом та Римом. Українські заробітчани вже давно відкрили для себе цю сонячну країну. За словами керівника депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою Ігоря Осташа, нині там працюють більш як 120 тисяч наших співвітчизників.