Комітет Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією підготував протягом року 12 законопроектів. Про це повідомив його голова Володимир Стретович на прес-конференції, звітуючи про роботу комітету.
За його словами, збільшується кількість звернень громадян до його комітету: торік їх зареєстровано 1450, а за п’ять місяців цього року вже 1173. Найбільше звернень надійшло від киян — 242, від мешканців Харківської області — 111, Львівської — 106. Володимир Стретович наголосив, що громадяни скаржаться на бездіяльність правоохоронних органів у боротьбі з організованою злочинністю і корупцією.
Парламентарій переконаний, що антикорупційне законодавство не виконується через відсутність політичної волі у можновладців. Нерідко Генпрокуратура «не вбачає достатніх підстав» для реагування чи перевірки викладених фактів у рекомендаціях комітету чи просто ігнорує, як і органи державної виконавчої влади. А правоохоронці «солідарно» реагують на «активність» народних депутатів довести справи до логічного завершення, натякаючи шукачам правди, що треба потурбуватися насамперед про захист... міліціонерів. Так, повідомив голова комітету, було зі зверненням киянки про порушення конституційного права і сваволю співробітників столичного Солом’янського районного управління внутрішніх справ. Правоохоронці катівними методами змушували її сина зізнатися у вбивстві. За «дивним збігом обставин» через відсутність доказів хлопця звільнили. «Але ніхто так і не був притягнутий до відповідальності», —додав Володимир Стретович. Так само і в Харківській області. Тоді працівники слідства, міліції і прокуратури «оприбуткували» 50 авто марки «Шкода», конфіскованих у братів Буряків (засуджених за вбивство, яке вони опротестовують). У такий спосіб, переконаний Володимир Стретович, бюджет втратив майже мільйон доларів. Не покарано винних і в скандальній «затримці» бізнесмена Григоришина, в кишені якого правоохоронці «виявили» зброю. За словами Володимира Стретовича, цей «базовий браунінг» маячить в «аналогічних довідках» з 1996 року і «постійно підкидається». Він повідомив, що ведеться аналітична робота стосовно підкидання і «певних виконавців».
Голова профільного комітету вважає, що зависає у проголошених гаслах і боротьба з політичною корупцією, яскравим прикладом якої є суміщення депутатського мандата і крісла державного службовця деякими парламентаріями.
Кажучи про «велику корумпованість у державній виконавчій службі», народний депутат повідомив: нині не виконано судових рішень на суму 37 мільярдів гривень, а найбільший відсоток корупції і хабарництва (95!) — у державній податковій адміністрації Львівської області, про що свідчать соціологічні опитування підприємців.
Володимир Стретович зізнався, що останнім часом намітилася і «політизація роботи комітету» через ігнорування представниками більшості засідань.