Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко попросив представників ЄС посприяти в наданні Україні статусу держави з ринковою економікою. Про це йшлося під час брюcсельських зустрічей Анатолія Зленка з Верховним представником ЄС із зовнішньої політики й оборони Хав’єром Соланою та комісаром ЄС із зовнішніх відносин Крісом Паттеном.
Комісар Паттен заявив, що створення Україною єдиного економічного простору з Росією, Білоруссю й Казахстаном могло б дати Києву негативні результати на переговорах про вступ до Світової організації торгівлі, і нагадав, що Україна завжди визначала Євросоюз як свій пріоритет.
Як повідомляє «Німецька хвиля», прохання Зленка посприяти Україні отримати ринковий статус і Паттен, і Солана взяли до відома, проте не висловили жодних обіцянок. Верховний представник ЄС цікавився, як ідуть українські реформи. В офісі Хав’єра Солани повідомили, що Верховний представник ЄС та глава українського МЗС говорили про перспективи переходу України до парламентсько-президентської форми правління. Хав’єр Солана погодився з тим, що теперішня президентська форма правління в Україні занадто сильна. Солана прийняв запрошення взяти участь у конференції в Києві, де в листопаді цього року зберуться міністри закордонних справ країн-кандидатів.