Футбол. Відбірковий цикл Євро-2004. Група 6. Північна Ірландія—Іспанія. 0:0.
Греція—Україна. 1:0. Хрістеас, 86. На 16-й хвилині Яннакополос не реалізував пенальті.
Греція: Нікополідіс, Сейтарідіс, Фіссас, Дабізас, Деллас, Капсіс, Загоракіс (Цартас, 72), Лакіс (Хрістеас, 46), Врізас (Хутос, 66), Карагуніс, Яннакополос.
Україна: Шовковський, Несмачний, Федоров, Головко, Тимощук, Шевчук, Шевченко, Гусін, Закарлюка (Калиниченко, 90), Воронін (Пуканич, 90+2), Ребров (Воробей, 61).
Попереджено: Головка, 23, Тимощука, 52.
Арбітр — Франк де Бліккер (Бельгія).
11 червня. Афіни. Стадіон «Апостолос Ніколадіс». 16 000 глядачів.
Як відомо, наступного року Афіни прийматимуть чергові літні Олімпійські ігри. Але склалося таке враження, що в запасі у господарів є принаймні ще років із п’ять. Олімпійські об’єкти готові наполовину. А на будівельних майданчиках — мертва тиша. Лише трамвайний маршрут уздовж берега моря прокладають швидкими темпами. Теж потрібна річ.
Самі греки кажуть, що вони — люди останньої миті. І за рік, що залишився, усе встигнуть добудувати. Може, й так. А от гостинності, чомусь здається, їм не додасться. Те, що, м’яко кажучи, виробляли місцеві «фани» на стадіоні клубу «Панатінаїкос», просто шокувало. Такого свинства десь іще в Європі не побачиш. Бідний Шовковський весь час перебував, мов на мінному полі. З невеликим інтервалом біля його ніг вибухали петарди, падали червоні ракети, в голову летіли пляшки з водою, різне залізяччя. Одне слово, на трибунах були справжнісінькі варвари, котрі іменують себе еллінами.
Арбітр ніяк не реагував на це (як і на викрутаси грецьких футболістів). Подейкують, що за такі «жарти» глядачів грецька федерація заплатить штраф. Та нам від цього не легше. Після зустрічі Андрій Шевченко сказав, що важко було грати проти дванадцятьох — одинадцяти суперників й арбітра.
Утім, це все-таки другорядні причини, котрі вплинули на результат матчу. За поразку мають дорікати собі насамперед тренери і футболісти збірної України. Хоча в бажанні грати і самовіддачі їм не відмовиш. Претензії можуть бути лише в царині тактики, виконавської майстерності.
Характерний момент. Протягом досить тривалого часу у другому таймі греки підсіли, гра в них вочевидь розклеїлася. Здавалося, ось шанс. Ідіть собі потужно на мури суперника і беріть його фортецю. Ніхто не заважає. Однак наші з нездоланною впертістю... тиснулися до власних воріт. Забракло потуги. А де їй, скажіть, узятися? Коли не в найкращій формі перебувають Гусін, Тимощук, Ребров. Закарлюка, як на мене, ще просто чужий у цій компанії. Несмачний грав на незвичному для себе фланзі. Нарешті, напередодні зустрічі на тренуванні відчув гострий біль у м’язі Горшков, котрий останнім часом був такий корисний і «фартовий» для збірної України.
Однак доля нам подарувала-таки шанс на 59-й хвилині, коли Ребров добротним пасом вивів на ударну позицію Шевченка. Той потужно пробив, але влучив у воротаря. У жодному разі не збираюся повчати видатного майстра. Але висловлю припущення: а чи не варто було обробити м’яча і пробити низом?..
Єдиний, до кого в нас не може бути жодних претензій, — це Олександр Шовковський. Він просто герой цього поєдинку. Про його мужність і витримку ми вже згадували. Але він ще й парирував у дебюті пенальті, призначений за те, що Ребров зачепив Фіссаса. Та ще багато разів рятував команду.
Гадаю, що немає його вини у пропущеному м’ячі. Не вийшло із взаємозамінністю у Головка з Несмачним. З-під першого зробили флангову передачу. А другий не зміг завадити Хрістеасу блискавично зіграти на випередження.
Тепер у нашої команди залишилися тільки теоретичні шанси на щасливий результат. Є вони навіть на підсумкове перше місце. Але для цього обов’язково треба виграти у Північної Ірландії в Донецьку та в іспанців на їх полі. Бажано, щоб вірмени, котрі мають бойовий ансамбль, переграли греків. Але чи будуть вони віддуватися за когось? Важко передбачити.
А греки тим часом — лідери. Їхній наставник німець Отто Рехагель, який під час матчу інколи поводився не ліпше, ніж глядачі, на прес-конференції мав вигляд ангела. Він висловив задоволення грою підопічних і сказав, що їм цілком до снаги виграти відбірковий турнір.
Результати решти матчів. Група 2. Люксембург—Данія. 0:2. Норвегія—Румунія. 1:1. Група 3. Чехія—Молдова. 5:0. Австрія—Білорусь. 5:0. Група 4. Швеція—Польща. 3:0. Сан-Марино—Угорщина. 0:5. Група 5. Фарери—Німеччина. 0:2. Литва—Ісландія. 0:3. Група 7. Англія—Словаччина. 2:1. Туреччина—Македонія. 3:2. Група 8. Естонія—Хорватія. 0:1. Бельгія—Андорра. 3:0. Група 9. Фінляндія—Італія. 0:2. Азербайджан—Сербія і Чорногорія. 2:1. Група 10. Ірландія—Грузія. 2:0. Швейцарія—Албанія. 3:2.
 
Афіни—Київ.
Дякуємо ФФУ за допомогу в підготовці цього репортажу.