Ситуацію на полях у Харківській області фахівці Інституту рослинництва УААН сьогодні оцінюють як критичну. Такого збігу несприятливих чинників — сильні заморозки, відсутність весняних дощів і літня посуха — в інституті не пригадують. Навіть ті сільські господарства, що досягли успіху, цього року можуть залишитися без врожаю. Як кажуть хлібороби, якщо посуха не припиниться в найближчі кілька днів, можна вважати, що гроші, витрачені на посівну, вони просто закопали в землю.
Хрест на озимих після найлютіших заморозків поставили практично всі господарства області. Сподівання сільськогосподарників на ранні ярі пшеницю та овес лише за місяць знищила посуха.
Кожний із несприятливих чинників природи повторюється з певною циклічністю. Але в такій кількості вони останніх сто років не поєднувалися, каже кандидат сільськогосподарських наук Наталія Рябчун.
Утім, в Інституті рослинництва радять робити ставку на досягнення сільськогосподарської науки, а не на милість природи. Вчені впевнені: якщо точно дотримуватися всіх приписів агрономів, можна протистояти будь-якій погоді.
У практиків оптимізму менше. Село Руська Лозова. Дощу тут не було вже сорок два дні. Від посухи навіть елітна пшениця завмерла в рості. За словами директора ВАТ «Аграрій» Стефана Ткаченка, на добрива і хімікати грошей не шкодували. Тут немає ні бур’янів, ні шкідників. Але немає й живодайної вологи...
 
Харків.