Сьогодні, 13 червня, у Верховній Раді України відбудеться День Італії. Захід проходитиме у вигляді «круглого столу» за участю делегації Палати депутатів італійського парламенту, очолюваної заступником Голови палати Клементе Мастеллою.

Італійська Республіка є однією з найрозвиненіших країн світу, впливовим членом Європейського союзу, посідаючи за кількістю населення друге місце в Європі після ФРН, входить до «Великої сімки». Як відомо, розвиток відносин з ЄС — пріоритетний напрям зовнішньої політики України. А поглиблення співпраці з його окремими членами, тим паче такими великими, як Італія, також, безумовно, належить до наших зовнішньополітичних пріоритетів.

У лютому цього року в Україні з візитом перебували члени парламентської групи дружби Італія—Україна. Італійські парламентарії провели низку зустрічей та переговорів. Зокрема, члени делегації зустрілися з Головою Верховної Ради України В. Литвином, заступником державного секретаря Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції В. Безрученком, заступником глави адміністрації Президента України А. Орлом, народними депутатами України.

26—28 березня відбувся офіційний візит до Італії делегації Верховної Ради України на чолі з Головою українського парламенту В. Литвином. Під час візиту пан Литвин зустрівся з міністром закордонних справ Італії Ф. Фраттіні, Головою Сенату Італійської Республіки М. Перою, Президентом Палати депутатів П. Казіні, іншими офіційними особами.

Під час зустрічей було обговорено широке коло питань, у розв’язанні яких зацікавлена і Україна, і наші італійські колеги. Вони, зокрема, стосувалися інтеграції України до європейських та євроатлантичних структур, залучення італійських інвестицій в економіку України, боротьби з нелегальною міграцією та торгівлею людьми, легалізації статусу українських робітників в Італії, співробітництва у галузі культури тощо. З метою поглиблення співпраці на парламентському рівні нами була висловлена ініціатива проведення Дня Італії у Верховній Раді України. Ідея була з готовністю сприйнята італійською стороною і реалізована у вигляді «круглого столу», який і проходитиме сьогодні у приміщенні українського парламенту.

З нагоди проведення заходу до нашої країни прибула італійська парламентська делегація на чолі з заступником Голови Палати депутатів Клементе Мастеллою. Основними темами обговорення будуть співпраця України та Італії в питаннях європейської та євроатлантичної інтеграції, економічні аспекти співробітництва між двома країнами.

Як відомо, починаючи з другої половини поточного року Італія головуватиме в Європейському союзі. З огляду на це, наші двосторонні відносини набувають особливого значення. Ми сподіваємося на підтримку євроінтеграційних прагнень України з боку Італії, зокрема з боку наших колег парламентаріїв, яка й була обіцяна під час зустрічей.

Цікавими і багатообіцяючими видаються також перспективи україно-італійської співпраці в галузі економіки. Особливо це стосується таких галузей, як космічна, енергетична, машинобудування, транспортні перевезення, сільське господарство, зв’язок, легка та харчова промисловість. Цікавим для України може виявитися досвід реформування економіки, яке відбувалося в Італії після Другої світової війни, а також досвід перетворення сільського господарства на високопродуктивне. Характерно, що основні промислові потужності в Італії, як і в Україні, зосереджені в окремих регіонах — на півночі та на сході. Як і Україна, Італія залежить від імпорту енергоносіїв — майже 75% завозиться з-за кордону. Крім того, Італія може стати непоганим ринком для нашого зерна, адже ця країна не забезпечує цілком своїх потреб у такій продукції. Вже 

нині італійські спагеті та равіолі виробляються з української пшениці.

Сьогодні Італія є одним з основних партнерів України у галузі торгівлі і посідає за її обсягами друге місце серед країн Західної Європи. При цьому за обсягами експорту з нашої держави в поточному році італійці посідають перше місце в Західній Європі, випередивши Німеччину: на Італійську Республіку нині припадає 4,8% українського експорту (третій показник після Росії й Туреччини).

Одним з пріоритетних завдань для України є залучення іноземних інвестицій. Станом на 1 січня 2003 року загальний обсяг прямих італійських інвестицій в економіку України становив 86,7 млн. доларів. Порівняно з іншими країнам ЄС Італія у цій царині посідає п’яте місце, її частка становить 5%. Ця цифра, безумовно, не відповідає величезному потенціалу розвитку відносин між двома країнами у галузі економіки.

В Україні зареєстровано 284 підприємства за участю італійського капіталу, з них 182 є спільними підприємствами. Цікаво, що Італія також є об’єктом вкладення вже українських інвестицій. Звичайно, їх обсяги є порівняно мізерними: у три італійські підприємства було зроблено українських капіталовкладень на суму 355,5 тисячі доларів.

У цьому контексті неабиякого значення набуває безпосередня співпраця між окремими регіонами двох країн. Таке співробітництво було започатковано, зокрема, між Дніпропетровською областю та Ломбардією, Одеською та Лігурією, Харківською областю та Емілією-Романьєю.

Сподіватимемося, що активний розвиток контактів між нашими країнами, зокрема і на парламентському рівні, сприятиме зростанню поінформованості про Україну, зацікавленості у співробітництві з нами і, відповідно, збільшенню італійських інвестицій в економіку України.

Багатообіцяючим планом у розвитку наших взаємин у транспортній галузі є побудова транс’європейського міжнародного транспортного коридору №5. Італійці неодноразово висловлювали неабияку зацікавленість у здійсненні цього проекту і готовність вкладати у нього інвестиції. З ініціативи українського та італійського міністрів транспорту в жовтні 2002 року в Києві було проведено відповідну міжнародну конференцію.

Задля розвитку авіаційного сполучення між Україною та Італією проводиться робота щодо надання можливості національному перевізнику України розпочати здійснення регулярних рейсів до півночі Італії (Мілан). У галузі автомобільного транспорту наша країна отримала 500 додаткових дозволів на здійснення автоперевезень між Україною та Італією, триває активна робота на двосторонньому рівні в рамках Змішаної україно-італійської комісії з питань автотранспорту.

Останнім часом спостерігається пожвавлення україно-італійської співпраці у військовій та військово-технічній галузях. 17 березня 1998 року під час візиту до Італії Міністра оборони України було підписано Угоду про співробітництво у військовій галузі між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Італії (набула чинності 5 січня 2001 року). Готується до підписання міжурядова угода про військово-технічне співробітництво. Серед останніх спільних заходів у цій галузі можна назвати робочий візит Міністра оборони України до Італії (10—11 грудня 2002 р.), візит бойових кораблів Військово-Морського флоту України до Італії (червень 2002 р.), відвідання Італії Головнокомандувачем ВМС України (жовтень 2002 р.) та ін.

Корисним може виявитися для України також досвід італійських колег у боротьбі з мафією. В італійському парламенті є спеціальний так званий шостий комітет — «Антимафія», з яким найближчим часом планується налагодити тісне співробітництво. Крім того, по лінії виконавчої влади ще у лютому 2001 року було підписано Меморандум про співробітництво між Генеральною прокуратурою України та італійським національним управлінням «Антимафія». Також мала місце низка обмінів візитами делегацій різних відповідних служб двох країн.

Розвивається також співробітництво між Італійською Республікою та Україною у галузі культури. Зокрема, італійцями була висловлена ініціатива про відкриття «Італійського дому» в Україні, яка була нами з готовністю сприйнята. У свою чергу, українською стороною було запропоновано відкрити «Український дім» в Італії. Це надало б значні можливості для розвитку контактів на різних рівнях, взаємовигідного бізнесу та інтенсифікації культурних обмінів.

Одним із найважливіших і нагальних питань в україно-італійських відносинах є запобігання нелегальній міграції, боротьба з торгівлею людьми та захист українських робітників в Італії, яких налічується, за різними даними, 100—120 тисяч. Слід зазначити, що ми постійно працюємо на цьому напрямі і піднімаємо згадане питання під час різноманітних зустрічей. Нині проводиться активна робота щодо підписання україно-італійської угоди про взаємне працевлаштування громадян та їхній соціальний захист. Планується, зокрема, виділення річних квот на працевлаштування, розмір яких уточнюється. Також італійська сторона висловлювала ідею створення професійних курсів для іноземних робітників при італійських підприємствах, щоб останні мали змогу отримувати вже готові кадри.

У цьому контексті також розглядалося звернення українців, які мешкають і працюють у Неаполі, про відкриття українського консульства у цьому місті. Італійська сторона не заперечує проти цієї ініціативи, і Міністерство закордонних справ готове працювати у цьому напрямі. Треба підкреслити, що таким питанням слід надавати пріоритетного значення, адже вони стосуються конкретного громадянина України, якого і покликана перш за все захищати держава.

Розвитку та поглибленню україно-італійського співробітництва, безумовно, сприятиме і сьогоднішній День Італії у Верховній Раді України. Ми раді вітати делегацію парламенту Італійської Республіки в Україні і сподіваємося, що приїзд таких поважних гостей напередодні головування Італії в Європейському союзі стане добрим знаком і Україна відчуватиме політичну підтримку своїх євроінтеграційних прагнень з боку цієї країни.

Ігор ОСТАШ, заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.