Більш як 290 тисяч осіб звернулися до Уповноваженого ВР з прав людини за час його існування. Але якщо раніше це були так звані малозахищені групи громадян — пенсіонери, засуджені або ті, хто перебуває під слідством, то останнім часом побільшало звернень державних чиновників, зокрема, правоохоронців, суддів, представників ЗМІ. На кого найбільше скаржаться? На районні відділи міліції, зокрема, на форми незаконного тиску, а то й тортури, на рішення апеляційних судів, дії прокурорських працівників районної ланки та юстиції (невиконання судових рішень). Останнім часом порушення прав людини в Україні набувають масового характеру. Про це та інше йшлося за «круглим столом», присвяченим представленню щорічної доповіді Уповноваженого ВР з прав людини Ніни Карпачової.
Ніна Карпачова назвала вражаючу цифру — 1617: саме стільки звернень до Уповноваженого надійшло від народних депутатів. Узагальнюючи цю тенденцію, Н. Карпачова сказала, що триває наступ, зокрема і з допомогою Конституційного Суду, на парламентаризм, парламентський контроль як форму контролю за діяльністю державної влади. Маємо достатньо розгалужене законодавство, зазначали учасники «круглого столу», але разом з тим і низьку законодавчу правозастосовну практику. Маємо широкі права, але не маємо механізму їх захисту. Своєрідним підсумком теми звернень громадян до Уповноваженого з прав людини і проблем захисту їх прав можна вважати слова голови НСЖУ Ігоря Лубченка: в Україні практично немає жодної соціальної групи, яка не шукала б захисту своїх прав в інституту Уповноваженого з прав людини. Микола Томенко, голова профільного парламентського комітету, з цього приводу звернув увагу на ще одну загрозливу тенденцію: цілі групи населення вимушено відмовляються від своїх прав, скажімо, права вибору представників влади тощо, бо не вірять, наприклад, у демократичні вибори, правильність підрахунку голосів тощо. А його колега Геннадій Удовенко наголосив на спробі ототожнити діяльність правозахисних організацій з втручанням у внутрішні справи держави.
На тлі подяк Ніні Карпачовій представників дипломатичних місій, а також теплих слів чільника представництва Програми розвитку ООН в Україні Ленні Монтьєля той самий Микола Томенко назвав грою переобрання у Верховній Раді Уповноваженого з прав людини.