За всіма прогнозами, врожай найліквіднішої культури — соняшнику, не перевищить торішнього. Це означає: понад три мільйони олійного насіння не зібрати. З погодою не щастить. Нині для соняшника починається важливий період — утворення суцвіть, а орний шар землі просохнув на метр — прогнозують, що віддача гектара не буде великою. З другого боку, площі під соняшником, порівняно із сезоном-2002, збільшилися.
Хоча культура лише формується і до збору врожаю ще далеко, за ліквідне насіннячко розгорнулася справжня війна, до якої долучено «важку артилерію» —міністерства і відомства. Суть протистояння —змінювати чи не змінювати правила гри на ринку олійних. Нинішнє експортне мито на стратегічне насіння становить 17 відсотків. Прибічники таких обмежень вважають, що завдяки саме миту Україна торгує не сировиною, а готовою продукцією — нерафінованою олією, що вигідно з державних позицій. У квітні укотре було побито рекорд: місячний обсяг експорту цього продукту здолав позначку в 100 тисяч тонн. Активно купують нашу олію Італія, Туреччина, Кіпр, Франція, Нідерланди, Алжир, Єгипет. Найчорноземніша держава за обсягами експорту міцно утримує другу, після Аргентини, позицію. Здавалося б, від добра добра не шукають. Власне, і Мінагрополітики дотримується такої позиції. Там не збираються ініціювати зміни правил гри. За словами міністра Сергія Рижука, на ринку соняшнику і продуктів його переробки все спокійно і він «не потребує втручання (...), зріс експортний потенціал і стабілізовано внутрішній ринок».
Прихильники збереження мита кажуть про те, що його зниження нині вигідне лише трейдерам. Для сільгоспвиробників ціни на насіння, що склалися, були досить привабливими, навіть зважаючи на чинне 17-відсоткове мито. А зміни призведуть до того, що Україна, замість того щоб експортувати готову продукцію, стане сировинним придатком сусідніх країн.
Водночас Міністерство економіки і з питань європейської інтеграції домагатиметься ліквідації експортного мита на насіння соняшнику. Про це повідомив журналістам Міністр економіки і з питань європейської інтеграції Валерій Хорошковський. За його словами, питання про експорт культури необхідно врегулювати до вступу в СОТ.
Варто зазначити: «олійна війна» докотилася й до парламенту. Законопроект про скасування експортного мита очікує на розгляд у Верховній Раді з минулого року.