Україну з одноденним візитом відвідала делегація на чолі із секретарем Бюро нацбезпеки Польщі, держсекретарем Мареком Сівцем. Питання візового режиму між двома країнами після розширення ЄС було одним з головних під час переговорів у Києві. Як заявив секретар РНБО України Євген Марчук, «польська сторона дуже прискіпливо ставиться до того, як зробити кордони для громадян, особливо громадян України, вільними і прозорими після запровадження віз». Як повідомив Марек Сівець, Польща планує цього року видати 550 тисяч віз українським громадянам. При цьому, за його словами, є намір видавати багаторазові і довготермінові візи, які надаватимуться «за професійними категоріями». Сівець також зазначив, що не варто дивитися негативно на прийняття візового режиму. «Візи — це як нетривалий нежить: після того, як він минає, люди вже не схильні до нього», — сказав він.
Нагадаємо, що дата запровадження візового режиму змінилася. Достеменно відомо, що нові правила перетину кордону наберуть чинності не 1 липня, як було заплановано. Але на який саме термін відкладено запровадження візового режиму, поки що невідомо.
Також під час зустрічі обговорювалося й рішення України відрядити свій контингент для участі у стабілізаційних силах в Іраку. На думку Марека Сівця, цей крок —найкращий спосіб засвідчити бажання країни відповідати за міжнародну безпеку. Як передає «Інтерфакс-Україна», Сівець також повідомив, що польська сторона запросила Україну взяти участь у міжнародному консультаційному комітеті з Іраку, який очолює представник Польщі. Україна і Польща мають намір документально закріпити співробітництво у рамках відновлення Іраку.
Що стосується економічної вигоди для української сторони від участі у стабілізаційних силах, то, на думку Євгена Марчука, це залежатиме від того, як динамічно наші підприємці повертатимуть свої втрачені позиції в Іраку.