Чергова зустріч Президента України Леоніда Кучми з лідерами депутатських фракцій і груп нарешті вивела питання про політичну реформу з площини нерозуміння й вселила великі сподівання.

Насамперед оптимізм навіював розширений формат зустрічі — у глави держави зібралися не лише «більшовики» та Голова Верховної Ради, а й лідери опозиційних фракцій. На початку зібрання, за повідомленням прес-секретаря Президента Олени Громницької, Леонід Кучма поставив крапку на всіх розмовах про терміни проведення президентських виборів: він заявив, що наступні вибори глави держави відбудуться в жовтні 2004 року. Л. Кучма висловив готовність шукати компроміс у питаннях двопалатного парламенту, кількості народних депутатів і прийняття законів на всеукраїнському референдумі. До узгоджених позицій, що вже не викликають серйозних зауважень і в «більшовиків», і в опозиції, Президент відніс порядок формування уряду, підстави для припинення повноважень ВР, обрання суддів на певний час, формування Конституційного Суду парламентом і Президентом, збільшення граничного віку перебування на посадах суддів Верховного і Конституційного Судів тощо. Учасники зібрання також зійшлися на тому, що парламент і уряд повинні бути взаємно відповідальними.

Найдискусійнішим досі залишається питання про проведення в один рік із президентськими парламентських та місцевих виборів. Опозиційні фракції — категорично проти. Лідер соціалістів Олександр Мороз пояснив це так: «Якщо парламент іде у відставку, то і всі йдуть у відставку» (хоча не уточнив, кого має на увазі під поняттям «усі»: уряд, Президента, партійних лідерів?..). Юлія Тимошенко після зустрічі на Банковій була невдоволена тим, що Президент не відповів на її запитання, чи не піде він на третій строк. Опозиція також продовжує наполягати на запровадженні суто пропорційної системи виборів.

Решта фракційних лідерів, спілкуючись із журналістами після зустрічі, у своїх оцінках були значно оптимістичніші. Леонід Кравчук (СДПУ(о): «Наша позиція полягає в тому, щоб ми не просто внесли зміни до Конституції, а створили системну, ефективну владу. В заключному слові Президент сказав, що готовий до таких компромісів, про які ви на фракціях домовитеся». Віктор Ющенко («Наша Україна»): «Я запропонував Президентові, щоб він публічно чітко висловився, що вибори 2004 року відбудуться за будь-якої погоди, що він, як гарант Конституції України, має гарантувати, що ці вибори будуть демократичними, прозорими і чесними». Раїса Богатирьова («Регіони України»): «Наша фракція, підтримуючи подальше обговорення таких важливих питань, як вибори в один термін, стосовно пропорційної системи виборів тощо готова далі сідати за стіл переговорів і шукати консенсус». Валерій Пустовойтенко (НДП): «Сьогодні було прийнято непогане рішення, що ми, лідери фракцій, зберемося у Верховній Раді, і Президент максимально врахує ті пропозиції, які напрацьовані народними депутатами в парламенті. Можемо в максимально короткий строк узгодити проект внесення змін до Конституції і восени його обов’язково прийняти». Степан Гавриш («Демократичні ініціативи»): «Можемо говорити про новий етап діалогу. Чи прийдемо до одного законопроекту, сказати ще складно, але такий шанс є».