Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації провела «круглий стіл» за участю представників усіх регіонів України. Тему — «Проблемні питання, що виникають під час приватизації житла та в післяприватизаційний період» —визначено за численними листами та зверненнями громадян до комісії.
Перед початком роботи «круглого столу» голова спецкомісії Валентина Семенюк на прес-конференції зазначила, що термін приватизації житла продовжено до 31 грудня 2006 року. Як свідчать сигнали з різних регіонів, почастішали випадки сваволі з боку місцевих органів влади щодо мешканців, які мають заборгованості комунальних платежів, аж до виселення із приватизованих помешкань. В. Семенюк пояснила, що такі дії можливі лише у разі винесення певної судової постанови.
Виступаючи перед учасниками «круглого столу», голова комісії наголосила, що у переважної більшості випадків порушення законодавства щодо приватизації житла мають місце не через відсутність належної законодавчої бази, а з небажання окремих посадових осіб та суб’єктів підприємницької діяльності виконувати чинні законодавчі акти. Звідси — негаразди та зловживання. І все-таки у державі поступово налагоджується тісна співпраця державних відомств, галузевих профспілок, працівників житлово-комунальних господарств з питань практичного застосування норм законодавства для захисту прав громадян, підприємств, установ.
На жаль, ринок житла значною мірою криміналізовано, де жертвами різних махінацій насамперед стають одинокі, хворі, пенсіонери.
Представники регіонів, державних організацій Фонду держмайна, народні депутати зосередили увагу на найболючіших проблемах, пов’язаних з експлуатацією приватизованого житла. Так, у зв’язку з розпадом державних ЖЕКів різко скорочено надання комунальних послуг мешканцям, зате постійно підвищується оплата цих послуг. Багатьом ціни стають недоступними. Звідси — понад 9 млрд. грн. комунальних заборгованостей.
Гострими залишаються проблеми переобладнання житла без належного узгодження з мешканцями та відповідними комунальними службами у великих містах, приватизації службових квартир, у будинках для малосімейних і гуртожитках. Нагальною є потреба захисту з боку держави прав військовослужбовців та членів їх сімей у питаннях приватизації житла.
Ці та інші зауваження і рекомендації мають бути обов’язково враховані під час розгляду в парламенті Житлового кодексу. Комісія бере на себе контроль за їх практичним виконанням.