Залишені раніше переважно напризволяще пестициди й хімічні добрива за своїм небезпечним впливом можна порівняти хіба що з радіаційними матеріалами. Таких речовин, що зберігаються переважно просто неба, у нашій країні майже 20 тисяч тонн. Вони потрапляють у грунт, водосховища і річки. Тому така благодатна й урожайна українська земля дуже отруєна. Причому шкідливі хімікати забруднюють не лише Україну — всю планету. Знешкодження цих речовин, оздоровлення забруднених ними земель і водоймищ, на жаль, не були пріоритетними напрямами роботи і попередніх, і нинішнього наших урядів.
Утім, це загальносвітова проблема. Вона особливо гостра, скажімо, для Вірменії та інших країн колишнього Союзу, світу. Нема чітко відпрацьованих і загальнодоступних технологій знищення пестицидів та хімікатів, на що потрібні чималі кошти.
Про все це йшлося на міжнародному форумі, який відбувся днями у Києві, й на «круглому столі», проведеному у Верховній Раді Комітетом з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. До речі, перший Всесвітній форум з пестицидів та хімікатів відбувся 1992 року в Нідерландах. Наступні були у Німеччині, Іспанії, Польщі. На останньому форумі, у 2001 році, в Польщі його учасники звернули увагу на наявність великої кількості невикористаних та заборонених пестицидів у країнах колишнього Радянського Союзу, у тому числі Україні, і на відсутність єдиної політики з розв’язання цієї проблеми. Ось чому цей, сьомий, форум було вирішено провести в нашій країні.
Під час «круглого столу», який провели голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики Геннадій Руденко, його заступник Іван Заєць і секретар комітету Юрій Соломатін, констатувалося: в Україні нарешті є політична воля щодо знищення небезпечних хімікатів. Уряду потрібно врешті-решт з повною відповідальністю взятися за цю справу. Україна може отримувати гарні врожаї без пестицидів і шкідливих добрив. А тому, наголошував народний депутат України Юрій Соломатін, треба встановити суворий заслін завезенню в нашу країну з-за кордону усіляких добрив у привабливих упаковках з красивими етикетками.
На заключному засіданні форуму з пестицидів і хімікатів у Верховній Раді прийнято декларацію. Серед закликів до урядів усіх Центральноєвропейських країн, країн Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії, осіб, державних і приватних підприємств, громадських організацій — сприяння у знищенні непотрібних та небезпечних відходів, застарілих пестицидів, розробка і впровадження національних та регіональних планів з гарантованою фінансовою підтримкою.