Формування правосвідомості особистості в нашому суспільстві відбувається в результаті цілеспрямованої політики держави — через засвоєння правових знань, виховання поваги до права та закону, соціально-правової активності населення. Особливу роль у цьому приділяють кадрам, котрі, як відомо, вирішують усе. Майже десять років тому в Київському національному економічному університеті було започатковано спеціальність правознавства, а потім створено юридичний факультет. Чим живе факультет сьогодні, яких спеціалістів готує, що хвилює його викладачів і студентів — інтерв’ю з деканом юридичного факультету доктором юридичних наук, членом-кореспондентом НАН України, професором Віталієм Федоровичем ОПРИШКОМ.

— Віталіє Федоровичу, з якою метою було створено юридичний факультет?

— У Київському національному економічному університеті юридичний факультет було відроджено, адже він існував у 20—30-ті роки минулого століття, коли в більшості вузів України таких факультетів не було. Основна мета його створення — забезпечення економічної сфери нашої держави висококваліфікованими юристами господарсько-правової спеціалізації. Адже аналіз навчальних планів юридичних факультетів інших вузів України свідчить, що вони не дають можливості студентам не тільки глибоко та різнобічно, а хоча б поверхнево засвоїти основи економіки. А сьогодні це одна з основних вимог до юристів. Співвідношення правових та економічних курсів на нашому факультеті становить вісімдесят до двадцяти. Саме в цьому полягає особливість підготовки спеціалістів на юридичному факультеті нашого вузу.

— Коли було відкрито факультет?

— З 1996 року ми розпочали підготовку правознавців на факультеті міжнародної економіки та права. Та згодом ученою радою університету було вирішено відокремити юридичний факультет. Спочатку набрали лише дві групи юристів — 50 осіб, а цього року на перший курс зараховано вже 226 абітурієнтів. Слід зазначити, що значну допомогу в створенні факультету було надано Європейським союзом у рамках реалізації проекту ТЕМПУС/ТАСІС.

— Які результати здійснення проекту Європейської комісії в КНЕУ?

— Головним результатом стало створення нашого факультету. Також під час здійснення проекту нашими викладачами написано та видано перший в Україні підручник «Право Європейського союзу», вдосконалено навчальні плани та програми з метою забезпечення підготовки висококваліфікованих юристів господарсько-правової спеціалізації, залучено до роботи у нас викладачів вузів-партнерів, надано допомогу в забезпеченні факультету оргтехнікою та навчальною літературою. 22 наших викладачі пройшли наукові стажування у вузах-партнерах, а 17 кращим студентам було надано можливість навчатися за кордоном.

— Скільки кафедр працює на факультеті?

— На сьогодні їх три — правового регулювання економіки, державно-правових дисциплін та правознавства, де працюють висококваліфіковані фахівці з різних галузей права. Кафедри мають добру матеріально-технічну базу, що дає змогу на найвищому рівні готуватися до лекційних та семінарських занять, писати наукові роботи тощо.

— А який викладацький склад на юридичному в КНЕУ?

— На факультеті працює близько 70 викладачів, більш як 20 з них є кандидатами наук, мають звання доцентів. Нині готують чотири докторські дисертації, більш як 20 кандидатських робіт. Викладачами з більшості навчальних дисциплін підготовлено підручники та посібники, якими користуються в юридичних вузах і на факультетах вищих навчальних закладів України, вони отримали високу оцінку правничої громадськості. Сьогодні колектив юридичного факультету особливу увагу приділяє творчому поєднанню історико-правових правничих традицій минулого з проблемами сучасного правознавства.

— Яка наукова, виховна та дослідницька робота проводиться на факультеті?

— Уже майже чотири роки випускаємо збірник наукових праць «Правове регулювання економіки», вийшло 17 номерів факультетської газети «Правознавець», в якій студенти та викладачі висвітлюють найактуальніші питання діяльності факультету, вносять свої пропозиції щодо запровадження нових форм та методів навчання, проводять різні конкурси, вікторини для визначення найерудованіших студентів факультету і т. ін. Уже майже вісім місяців успішно діє юридична клініка, створена спільними зусиллями викладацького складу факультету та редакції газети «Голос України». Основною метою її заснування було надання безплатної юридичної допомоги малозабезпеченим верствам населення та організація проходження студентами факультету практики. Нещодавно наша юридична клініка виграла грант Міжнародного фонду «Відродження».

— До речі, які критерії відбору студентів до юридичної клініки? 

— До клініки приймають найактивніших студентів третього та четвертого курсів нашого факультету, які ще під час навчання мають бажання здобути практичні навички роботи юриста. Студентам потрібну допомогу надають викладачі та спеціалісти юридичного відділу редакції газети «Голос України», які мають значний досвід у практичному застосуванні права; вони також допомагають студентам отримати навички юриста, забезпечують компетентне та професійне вирішення всіх правових питань. Після проходження практичного курсу студенти отримують певний досвід стосовно опитування клієнта, надання юридично обґрунтованої і відповідальної консультації, розслідування фактів справи, юридичної етики, вивчення та аналізу нормативної бази і літератури, вміння правильно спілкуватися і в усній, і в письмовій формі, вміння виступати в суді, правильно вести документацію та спілкуватися з органами державної влади. Саме в юридичній клініці студенти отримують певні навички юридичної практики та уявлення про те, що потребують люди і як можна захистити їхні права, спираючись на закон.

— А чи забезпечує університет майбутніх юристів базою для проходження практики?

— Проходять практику на нашому факультеті на п’ятому курсі. В більшості випадків до цього часу студенти уже працюють на різних підприємствах та в організаціях. Університет підтримує зв’язки з випускниками КНЕУ, державними установами, Міністерством юстиції України, господарськими судами, які допомагають вирішити це питання.

— Віталіє Федоровичу, з якими вузами співпрацює юридичний факультет?

— Ми досить успішно співпрацюємо з провідними вузами України, Німеччини, Австрії та Англії. Юридичний факультет активно розвиває творчі зв’язки з міністерствами та відомствами, виконує на їх замовлення різні проекти, проводить наукову експертизу проектів нормативно-правових актів, тематичні семінари та практикуми із найактуальніших проблем державотворення. Міжнародне співробітництво факультету зумовлюється також тим, що процес правничої освіти тісно пов’язаний з вдосконаленням не тільки національного законодавства, а й міжнародного права, їх гармонізацією.

— Чи є у факультету власні традиції?

— Так, безумовно. Ми започаткували святкування дня юридичного факультету, професійного свята — Дня юриста, посвяти у студенти та випуску студентів юридичного факультету.

— Перед вступними іспитами багатьох абітурієнтів цікавить запитання: який конкурс на юридичному в КНЕУ?

— Гадаю, орієнтиром може бути минулорічний конкурс. Тоді під час вступу на бюджетне навчання було чотири особи на місце, а на контрактне — дві.

— Що плануєте найближчим часом?

— Планів дуже багато. До кінця навчального року за підтримки ректорату та особисто ректора нашого університету Анатолія Федоровича Павленка плануємо переїхати на п’ятий поверх університету, де сьогодні триває ремонт приміщень. Нині працюємо над створенням комп’ютерного класу на 50 місць з виходом у мережу Інтернет, плануємо з урахуванням вимог практики започаткувати нові спеціалізації, розробити нову систему навчальних курсів, створити нові кафедри, поліпшити матеріально-технічну базу для викладачів, впровадити орієнтацію навчального плану на систему міжнародних економічних відносин.

Розмову вела Наталія ХОМЕНКО.