Сейм Латвійської Республіки 20 червня проведе останнє перед літніми канікулами засідання. На ньому мають обрати главу держави.
На засіданні п’яти парламентських фракцій вирішено рекомендувати на новий президентський термін Вайру Віке-Фрейбергу, повноваження котрої закінчуються 7 липня. Крім чотирьох коаліційних партій, це рішення підтримала і Народна партія, що раніше була при владі, а нині опозиційна.
Дві інші партії поки що думають. Заступник керівника Партії народної злагоди Яніс Урбанович побоюється формалізації безальтернативних виборів президента. «Я закликаю президента зустрітися зі своїми виборцями, тобто з парламентом, проаналізувати пройдений шлях і повідомити програму на майбутнє, — каже він. — А якщо цього не станеться, я запропоную фракції не брати участь у цьому фарсі».
Третя опозиційна фракція — «За права людини в єдиній Латвії» — виступає проти кандидатури Віке-Фрейберги. На її думку, президент проводить проамериканську політику, а це заважає інтеграції країни до ЄС. Фракція поки що не вирішила, чи буде вона висувати альтернативну кандидатуру.
Фракції, які підтримують кандидатуру ВВФ, мають у Сеймі 75 мандатів із 100. Можна стверджувати, що ім’я нового глави Латвійської Республіки вже відоме: адже для його виборів достатньо 51 депутатського голосу.
Напередодні літніх канікул депутати потурбувалися і про забезпечення своєї діяльності в наступному році. 200 тисяч латів піде на косметичні ремонти, 1,2 мільйона — на капітальні ремонти споруд Сейму в Ризі та в Юрмалі. 1,244 мільйона потребує автобаза Сейму. Позаторік Сейм витратив 6,8 мільйона латів. На нинішній заплановано 7,7 мільйона. Неважко підрахувати, що робота одного депутата коштуватиме країні наступного року 170 тисяч доларів. Дорога це річ — парламентська республіка...
 
Рига.