Законодавчо гарантована захищеність, право, окреслене коло обов’язків, прозорість і достатня обопільна визначеність бізнесових відносин — ці та низку інших питань на сьогодні багато в чому не врегульовано. Одним із серйозних кроків у практичному розв’язанні назрілих проблем стало проведення спільного засідання Національного клубу лідерів громадських об’єднань підприємців та Комітету Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва.
Відкриваючи зібрання, голова комітету Юрій Єхануров зазначив, що віднині започатковується постійний діалог законодавців та лідерів бізнесових об’єднань для визначення напрямів законотворчості у цій галузі, тобто законодавчого врегулювання питань з усунення наявних перепон і сприяння розвитку підприємництва в Україні. При цьому, вважає Ю. Єхануров, цивілізоване лобіювання бізнесових інтересів структур — справа цілком нормальна в умовах ринкової економіки.
На засіданні виступив президент Спілки орендарів і підприємців України Віктор Хмільовський, з ініціативи якого, до речі, і відбулася ця зустріч. Він, зокрема, наполягав на необхідності брати безпосередньо участь у громадській експертизі законопроектів, щоб у такий спосіб підприємці могли активно відстоювати власні інтереси. Для чого варто створити певний дорадчий орган, який діяв би на постійній основі.
Учасники засідання зазначали, що в ділових стосунках мають бути чітко окреслені права і обов’язки кожної сторони. Зокрема, є досить жорстко виписані права тих, хто перевіряє, чого не скажеш про права тих, кого перевіряють. Знову і знову наголошувалося на потребі спрощення системи оподаткування. Болючим питанням нині, вказували промовці, є також одержання дозволів; різнобій у цій справі гальмує розвиток підприємництва в Україні.
Внесені пропозиції уважно розглянуть члени профільного комітету та експертної ради.