Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у понеділок звернувся до Прем’єр-міністра України Віктора Януковича з листом про стан виконання постанов парламенту, які приймаються за підсумками парламентських слухань і днів уряду України у Верховній Раді України.

Як повідомляє інформуправління ВР, В. Литвин зазначив, що за період роботи Верховної Ради України четвертого скликання (станом на 02.06.2003 р.) проведено 18 парламентських слухань і 11 днів уряду України. За їх підсумками прийнято 26 постанов парламенту, якими уряду рекомендовано вжити 54 відповідних заходи для розв’язання питань, що розглядалися. «Як свідчить аналіз, вісім заходів виконано повністю, 13 —  частково, 17 — не виконано, а виконання 16 заходів намічено на пізніші строки, що визначено відповідними постановами. Незважаючи на важливість та значний суспільний інтерес до питань, що розглядаються на парламентських слуханнях та днях уряду України, стан виконання постанов, прийнятих за наслідками їх обговорення, на жаль, є неприйнятним», — підкреслив Голова Верховної Ради.

В. Литвин звернувся до В. Януковича з проханням «вжити відповідних заходів до безумовного виконання рішень, прийнятих парламентом». Голова Верховної Ради назвав цілком слушною пропозицію Прем’єр-міністра про запровадження практики надання Кабінетом Міністрів Верховній Раді України на початку кожної сесії узагальненої письмової інформації про стан виконання зазначених постанов, а також про розгляд депутатських запитів і звернень за період попередньої Сесії.

За інформацією головного організаційного управління апарату Верховної Ради України, зокрема, урядом «реально і повною мірою» не виконано ряд пропозицій, передбачених постановою ВР «Про заходи Кабінету Міністрів України щодо реалізації стратегії подолання бідності в Україні» від 26 вересня 2002 року, не виконано вимоги постанови ВР «Про невідкладні заходи щодо поліпшення стану справ у системі охорони здоров’я» від 11 липня 2002 року стосовно підвищення з 1 серпня 2002 року посадових окладів фахівців охорони здоров’я не менш як на 25 відсотків. Не виконуються або лише частково виконуються рекомендації постанов парламенту «Про інформацію Кабінету Міністрів України про хід реформування Збройних Сил України» від 28.11.2002 року та «Про інформацію Кабінету Міністрів України про хід виконання вимог чинного законодавства та заходи, які вживаються Кабінетом Міністрів України щодо посилення соціального захисту військовослужбовців, пенсіонерів Збройних Сил і ветеранів військової служби, членів їх сімей, поліпшення їх пенсійного, медичного, житлового, транспортного забезпечення» від 28.11.2002 року. Практично не виконуються рекомендації постанови Верховної Ради України «Про підсумки парламентських слухань «Суспільство, засоби масової інформації, влада: свобода слова і цензура в Україні» від 16.01.2003 року.

Не вирішено питання фінансування пам’яткоохоронних заходів, охорони Державної частини Музейного фонду України, охорони пам’яток археології, що визначено постановою Верховної Ради України «Про інформацію Кабінету Міністрів України про здійснення державної політики щодо виконання законів України «Про природно-заповідний фонд України» і «Про охорону культурної спадщини» та про дотримання посадовими особами вимог чинного законодавства стосовно Національного заповідника «Хортиця» й інших історико-культурних заповідників і об’єктів природно-заповідного фонду» від 12.09.2002 року.