Курортний бізнес, котрий у нас до певного часу залишався дещо осторонь сфери жорстких змагань за поділ і перерозподіл державної власності, сьогодні, схоже, набирає обертів. До такого висновку підводить, зокрема, ознайомлення з подіями, які розгорнулися навколо санаторіїв «Горний» (Ялта) та «Прикарпаття» (Трускавець). Події ці мають характер вочевидь неординарний, із застосуванням силових методів. Члени профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України звернулися по допомогу до народного депутата України Євгена Кирильчука, а він — до Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації. Гостроти колізіям додає те, що постановою Верховної Ради встановлено однозначно: Атомпрофспілці належить 70 відсотків акцій товариства «Атомпрофоздоровниця», а державі — 30 відсотків. Будь-яким іншим претендентам на це майно — зась. Але дехто вважає, що закон можна об’їхати «кривою». Як зазначає у клопотанні народний депутат Є. Кирильчук, «за інформацією з місць упродовж двох останніх років різні структури намагаються позбавити профспілку цих санаторіїв. Для цього до керівників профспілки, які не йдуть на правомірні угоди, застосовують засоби тиску, у тому числі ініціюються різноманітні звернення щодо зловживань, які начебто мають місце у профспілці...»
Ситуація потребувала невідкладного втручання. Адже зацікавлені структури та окремі особи залучили можливості владних структур «великого калібру».
Не гребували і відвертим шантажем. Як видно з інформації, що її надала Атомпрофспілка на запит спецкомісії Верховної Ради, одним із виконавців його став заступник генерального директора ВАТ «Атомпрофоздоровниця» В. Бербець. З формулюванням «за грубе порушення трудових обов’язків» його було звільнено з посади. Домагаючись поновлення, він заявив, що є... офіцером СБУ. На доказ показав посвідчення АДС — координаційного центру з обслуговування адміністрації Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України. Однак згодом з’ясувалося, що ніякий він не офіцер СБУ, а той АДС — комерційна структура, котра давно вже накинула оком на санаторій «Горний». Облуда розкрилася, та сам В. Бербець не здається.
Проаналізувавши факт, спецкомісія Верховної Ради дійшла висновку, що Атомпрофспілка прагне у межах своїх можливостей забезпечити ефективне використання санаторіїв «Горний» та «Прикарпаття» для лікування, реабілітації й оздоровлення працівників підприємств атомної енергетики та промисловості, оскільки ці оздоровниці мають специфічний профіль. Водночас для захисту спільної власноcті держави й Атомпрофспілки на санаторії «Горний» та «Прикарпаття» Спеціальна контрольна комісія ВР на підставі глибокого аналізу стану справ підтримала клопотання Атомпрофспілки про визнання її правонаступником на володіння санаторно-курортними закладами та іншим майном, яке в минулому належало профільній профспілці колишнього СРСР.
Відповідні рекомендації направлено Фонду держмайна. Зокрема — про законодавче закріплення прав держави на означені заклади та інше майно і недопущення його незаконного відчуження.