Громадське телебачення, кабельний канал Верховної Ради, спільне засідання з пленумом Верховного Суду — ось лише деякі новації, які пообіцяв запровадити голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.
На прес-конференції у Києві він зазначив, що парламентський інформаційний комітет продовжує роботу над створенням громадського телебачення на базі Першого Національного каналу і має намір оприлюднити свої пропозиції на наступній сесії ВР. Зокрема, пропонується, щоб громадське телебачення існувало за рахунок абонентської плати, але без реклами. А кияни вже цього року, за словами М. Томенка, можуть побачити кабельний канал Верховної Ради. Парламентська телерадіокомпанія «Рада» та Національна рада з питань телебачення і радіомовлення сформували спільну групу, яка нині працює над створенням такого каналу.
Спільне засідання з пленумом Верховного Суду України комітет хоче провести для роз’яснення положень закону, прийнятого за підсумками парламентських слухань про свободу слова в Україні. Зокрема, за словами М. Томенка, щоб чітко розтлумачити введені цим законом поняття «оціночне судження», «суспільно значима інформація» тощо.
Микола Томенко також звернув увагу на те, що постанова про висвітлення роботи третьої сесії ВР не виконується сповна, зокрема, про проведення у прямому телеефірі політичних дебатів представників різних фракцій. Він звинуватив керівництво Національної телекомпанії України у «небажанні забезпечити рівний доступ до інформації» всіх політичних сил. І зазначив, що парламент, зі свого боку, готовий на певні поступки: заради прямих ефірів відмовитися від прямої трансляції днів уряду, парламентських слухань та деяких передач про Верховну Раду в записі.
А заступник голови комітету Юрій Артеменко визначив чотири закони в інформаційній сфері, прийняття яких є пріоритетним на найближче майбутнє: нові редакції законів про Нацраду з питань телебачення і радіомовлення, про рекламу (схвалено в першому читанні), про телебачення і радіомовлення (до парламенту вже подано шість варіантів) та закон про роздержавлення преси, проект якого нині відправлено на експертизу в міжнародні та вітчизняні громадські організації.