Ранкове засідання 10 червня
Одинадцять спеціальних економічних зон і територій пріоритетного розвитку створено законами і указами глави держави в дев’яти регіонах України. Десять з них, за винятком СЕЗ «Інтерпорт Ковель», уже функціонують. Однак їхнє формування відбувалося без урахування державної економічної політики, оскільки діє лише рамковий закон, який визначає параметри діяльності СЕЗ і ТПР.
На цьому наголосив у своїй доповіді Міністр економіки та з питань європейської інтеграції України Валерій Хорошковський під час дня уряду в парламенті. На розгляд народних обранців було винесено питання «Про особливості правового режиму та ефективність функціонування спеціальних економічних зон і територій пріоритетного розвитку в Україні». Валерій Хорошковський зазначив, що за допомогою зон планується залучити інвестиції на суму 2,6 млрд. американських доларів та створити понад 100 тисяч нових робочих місць.
Водночас міністр звернув увагу на деякі недоліки. Зокрема, щодо створення конкурентного середовища між суб’єктами господарювання в Україні. Бо 70 відсотків продукції, що вироблена підприємствами СЕЗ і ТПР, на жаль, потрапляє на внутрішній ринок замість експорту. Окрім того, часто зони «висмоктують» фінансові інвестиції з інших регіонів. Залишається від’ємним сальдо між наданими пільгами і бюджетними надходженнями. 
Проте голова Комітету ВР з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Станіслав Гуренко піддав різкій критиці урядову позицію. Зокрема, в надрах уряду, з’ясувалося, зріє думка про нагальну потребу ліквідації пільг у спеціальних економічних зонах і територіях пріоритетного розвитку. Голова профільного комітету підкреслив: у світі діють 1200 вільних економічних зон. Половину з них створено у США. Станіслав Гуренко навів позитивні приклади дії СЕЗ і ТПР не лише в нашій державі, а й у Китаї. Він наголосив, що потрібно подбати про стабільність роботи спеціальних економічних зон і територій пріоритетного розвитку, а також законодавчо заборонити втручатися в їхню діяльність виконавчої влади.
Під час співдоповіді Станіслав Гуренко звернув увагу на відсутність високопосадових урядовців — першого віце-прем’єра Миколи Азарова та Міністра економіки Валерія Хорошковського, які залишили сесійну залу. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин запропонував: наступного разу засідання не проводити, а під час голосування проекту постанови з приводу дня уряду заслухати їхні пояснення з винесенням відповідної оцінки. Він повідомив народних обранців, що з цього приводу матиме розмову з Прем’єр-міністром Віктором Януковичем.