Футбол. Приємні події почалися ще в Червонограді, де на заповненому вщерть (4 800 глядачів) місцевому стадіоні «Шахтар» молодіжна збірна України (U-21) надпереконливо виграла у відбірковому матчі першості Європи в команди Вірменії — 4:0 (Белік, 40, 56, Гусєв, 45+1, Шершун, 59).
Наші виступали в такому складі: Руденко, Шершун (Стоян, 67), Рожок, Гай, Белік (Кабанов, 79), Ротань (Касьянов, 77), Гусєв, Пучков, Гуменюк, Бідненко, Балабанов.
Після чотирьох нічиїх команда України нарешті здобула красиву перемогу.
— Ми добре вивчили суперника, — сказав після зустрічі наставник української «молодіжки» Павло Яковенко. — Збоку, можливо, склалося враження, що гра далася нам легко. Але наші футболісти віддали багато сил. Принаймні після поєдинку вони були не зовсім свіжі. Шкода, що через перебір жовтих карток в наступному матчі у Греції не гратиме Богдан Шершун. Але ми налаштовуватимемося на серйозний виступ...
Іспанці того вечора перемогли греків — 2:0. Отже, Іспанія та Греція мають по 10 очок, Україна — 7.
...А потім у кав’ярні «Слов’янська» вітали з Днем журналіста репортерську команду, котра супроводжувала збірні України. Президент ФФУ, народний депутат України Григорій Суркіс вручив великій групі київських, львівських, тернопільських, червоноградських репортерів і їхнім колегам з Єревана та Санкт-Петербурга чудові подарунки — мобільні телефони.
Наступного ранку керівники Федерації футболу України на чолі з президентом побували в селі Сторонибаби Буського району. Ознайомилися з місцевою середньою школою, де навчається 200 дітей. Прибули туди не з порожніми руками — привезли 150 футбольних м’ячів. Стали свідками товариського поєдинку на полі затишного шкільного стадіону з чудовим газоном. Місцеві хлопчики виграли (3:2) в одноліток з буської школи. І переможці, і переможені отримали численні подарунки з рук пана Суркіса.
Важко розповісти, що робилося на стадіоні «Україна» у Львові перед матчем української та вірменської національних збірних. Варто все це було бачити. Такого несамовитого й палкого вболівання не всюди по різних світах побачиш. Багатотисячний хор виконав Державний гімн. Після фінального свистка Андрієві Шевченку вручили значок та посвідчення заслуженого майстра спорту. А львів’яни подарували йому портрет роботи одного з місцевих художників.
Та все це було б знецінено, якби наша команда не виграла. Адже свято — це коли є результат.
Відбірковий цикл чемпіонату Європи-2004. Група 6. Україна—Вірменія. 4:3. Саркісян, 14, з пенальті, 52, Горшков, 29, Шевченко, 66, з пенальті, 73, Петросян, 74, Федоров, 90+2.
Україна: Шутков, Лужний, Федоров, Несмачний, Попов (Калиниченко, 66), Закарлюка (Радченко, 59), Шевченко, Воробей, Горшков, Воронін, Ребров (Венглинський, 81). Тренер — Леонід Буряк.
Вірменія: Березовський, Парциян, К. Дохоян, Овсепян, Варданян, Хачатрян, Петросян (Білібіо, 80), Восканян, Саркісян, Арт. Карамян, Арм. Карамян (Арутюнян, 84). Тренер — Міхай Стойкіца.
Попереджено: Лужного, 13, Парцияна, 16, Овсепяна, 65, Вороб’я, 67, Березовського, 83.
Арбітр — Герман Альбрегт (Німеччина).
7 червня. Львів. Стадіон «Україна». 27 градусів. 32 000 глядачів.
Іспанія—Греція. 0:1 (Гленнакополос, 43).
За годину до матчу обмінювалися думками з одним із тренерів української команди Анатолієм Дем’яненком. І зійшлися на одному: нам буде дуже нелегко. Але щоб отак важко склався сценарій двобою, навіть уявити не могли.
Хто міг передбачити, що досвідчений Лужний підсковзнеться у відповідальний момент і завалить одного з братів Карамянів? Либонь, ніхто. Київський арсеналець Альберт Саркісян зіграв чи не найкращий матч у своїй кар’єрі (про це він мені зізнався вже після зустрічі). І пенальті реалізував, і ще один м’яч забив метрів із сорока! Взагалі був серцем свого колективу.
А в нас, хоч плач, помилок припускалася оборона. Однак, на щастя, є Андрій Шевченко. Свій суперклас він підтвердив і цього разу. У найважчі для колективу моменти. Відзначився він двічі. У першому випадку поборовся до кінця, заробив пенальті і сам його ефектно реалізував. Потім скористався з чудової передачі Андрія Вороніна, виконавши все на найвищому рівні.
Однак і після цього не вдалося перевести подих. Артур Петросян ніколи не забуває попсувати нам нерви і забив чергового гола. Отже, напруженість тривала майже до останньої миті, коли Сергій Федоров, долучившися до атаки, зблизька завдав переможного удару.
Міхай Стойкіца:
— Ні в чому не можу закинути своїй команді. Нам просто не пощастило. У першому таймі здивували господарів, запропонувавши їм пресинг. У другому — зробили ставку на контргру. Однак у завершальній частині зустрічі далася взнаки фізична перевага українців, плюс чинник Шевченка, звичайно. Можу сказати одне: нам не соромно повертатися додому. В матчах, що залишилися, налаштовуватимемося тільки на перемоги.
Леонід Бурік:
— Хочу подякувати львів’янам за шалену підтримку. Вони, справді, були дванадцятим гравцем збірної України. Для них і мільйонів наших прихильників по всій країні це був захопливий поєдинок. Він примусив прискорено битися серця. Адреналіну було вдосталь. Перед цією зустріччю з різних причин ми втратили вісьмох футболістів. Тому ті, хто грав сьогодні, за нелегких погодних умов (задуха) виявили бойові якості і здобули перемогу. Та й, звісно, нам усміхнулась удача. Вдома зробимо докладний аналіз поєдинку. Маємо проблему з крайніми захисниками. Взагалі до оборони є чимало претензій. Отже, працюватимемо, виправлятимемося.
— Але є нові втрати. Через дві жовті картки матч з греками пропустять Лужний і Воробей...
— Це неприємно, бо обоє — провідні гравці збірної. Але в Афінах уже зможуть вийти на поле Тимощук і Гусін. Зважте, що гратимемо в гостях. Отже, і діятимемо інакше.
...Наступний матч збірної України, який відбудеться завтра в Афінах, може дати відповідь на запитання про серйозність претензій нашої команди на путівку до Португалії. Тим більше що в нас з`явився певний шанс поборотися за перше місце у групі.
А ось як завершилася решта матчів, що відбулися 7 червня. Група 1. Ізраїль—Словенія. 0:0. Мальта—Кіпр. 1:2. Група 2. Данія—Норвегія. 1:0. Румунія—Боснія. 2:0. Група 3. Молдова—Австрія. 1:0. Білорусь—Нідерланди. 0:2. Група 4. Угорщина—Латвія. 3:1. Сан-Марино—Швеція. 0:6. Група 5. Шотландія—Німеччина. 1:1. Ісландія—Фарери. 2:1. Група 7. Словаччина—Туреччина. 0:1. Македонія—Ліхтенштейн. 3:1. Група 8. Болгарія—Бельгія. 2:2. Естонія—Андорра. 2:0. Група 9. Фінляндія—Сербія і Чорногорія. 3:0. Група 10. Швейцарія—Росія. 2:2. Ірландія—Албанія. 2:1.
 
Червоноград—Львів—Київ.
Дякуємо ФФУ за допомогу в організації цього репортажу.