Семінар-тренінг на тему інформаційно-методичного забезпечення роботи із профілактики ВІЛ-інфекції та СНІДу серед учнів провели фахівці Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) з учителями України.
— Колеги ще не настільки підготовлені, щоб вільно і дохідливо розмовляти на цю тему з учнями, — зізналася головний редактор журналу «Сільська школа» Марія Голубенко. — У школі предмета з профілактики чуми ХХ століття немає. Про неї побіжно розповідають на інших уроках.
А тим часом в Україні зареєстровано 4341 ВІЛ-інфіковану дітину віком до 14 років, хворих на СНІД —140, а померли — 70 (на період з 1987-го по 1.01.2003 р.). Нові випадки зараження постійно реєструються.
Більшість підлітків чули про СНІД, але відвертих розмов з близькими чи вчителями на цю тему не вели. Анонімне анкетування серед 5,5 тисячі учнів показало, що джерелом інформації для них є телебачення, друзі, газети, журнали. На жаль, батьки та педагоги не вміють делікатну інформацію подати правильно.
Що дав семінар слухачам?
Учитель математики з Кіровограда Інга Дудник:
— Найстрашніше — багаторазовий шприц у руках наркоманів. На жаль, учні легковажно ставляться до проблеми СНІДу. На тренінгу колеги пропонували запрошувати до школи ВІЛ-інфіковану людину, щоб з перших вуст діти почули про хворобу. Я за «театр тіней»: чутно голос, а «герой» — за завісою.
Учитель фізики та математики з Кривого Рогу Лариса Коновалова:
— На семінарі навчали, як надавати специфічну інформацію учням різного віку. Дуже мені сподобалися рольові ігри.
Учитель хімії та екології зі Сміли Черкаської області Леся Хуртенко:
— Тепер заняття проводитимемо за ігровими методиками. Після з’ясування рівня обізнаності дітей з цією проблемою даватимемо достовірну інформацію про ВІЛ/СНІД, шляхи передачі, потребу обстеження, про ризиковану поведінку.