Луганськ — територія без зброї і війни

Луганські студенти та викладачі вузів 17 квітня провели багатотисячну акцію за єдину і неподільну країну. Головні гасла молоді — «Луганщина — це Україна», «Луганщина — територія без зброї і війни». Учасники мітингу засудили тих, хто обстоює свою думку насильницьким шляхом. Ректор університету ім. Тараса Шевченка Віталій Курило закликав тих, хто зібрався, зробити все, щоб Луганськ став зоною, вільною від насильства та зброї, показав приклад усім регіонам країни. Крім того, він заявив, що для врегулювання ситуації в державі необхідне повне перезавантаження влади. Щоб в органах влади не було «временщиков», осіб, що виконують обов’язки, і щоб одночасно з виборами Президента відбулися і перевибори до Верховної Ради України.

Фото  Олексія КОВАЛЬОВА (Укрінформ).

Попри те, що мітинг студентів проходив близько від зони, захопленої проросійськими силами, сутичок не сталося. Люди, що захопили будівлю СБУ, які називають себе «Армією південного сходу», продовжують наполягати на своїх вимогах — проведення референдуму з федералізації країни та визнання російської мови як другої державної. Складати зброю вони не збираються. Більше того, проросійські активісти поставили обласним чиновникам низку вимог. Одна із них — легалізація свого озброєного загону. Що стосується заяви екс-голови Луганського обласного апеляційного суду Анатолія Визира, який проголосив себе президентом південно-східної України, то активісти заявили, що жодного стосунку до цього не мають. Також, за словами члена «Армії південного сходу» Сергія Корсунського, організація не має відношення до висунутого напередодні ультиматуму про скасування антитерористичної операції. «Люди, які приходили під обладміністрацію з такими вимогами, не мають стосунку до нашого штабу. Це якась самостійна одиниця, яка з нами не працює і не співробітничає», — заявив Сергій Корсунський.

Як довго триватиме захоплення будівлі обласного управління СБУ, голова Луганської облдержадміністрації Михайло Болотських спрогнозувати не може. Переговори із загарбниками постійно ведуться. «Найголовніше — щоб конфлікт не розширився і не перейшов в агресивну стадію», — вважає голова Луганської ОДА.

Фото прес-служби ЛНУ ім. Тараса Шевченка.