Денне засідання 6 червня
Міністр юстиції Олександр Лавринович, представляючи проект Цивільно-процесуального кодексу, зазначив, що цей документ має забезпечити повноцінне функціонування судової системи. Кодекс дасть можливість суддям сповна реалізувати покладені на них обов’язки, забезпечити правильний та своєчасний розгляд і розв’язання цивільних справ з метою захисту порушених або оспорюваних прав та свобод юридичних і фізичних осіб, а також охорону державних та громадських інтересів.
Проект ЦПК містить низку принципово важливих положень, а також новацій, котрі донині не застосовувалися у цивільному судочинстві України. Зокрема, положення щодо судового наказу. Він є особливою формою судового рішення про стягнення з боржника грошової суми або витребування рухомого майна. Удосконалено порядок забезпечення доказів та позову у справі. А саме: передбачено можливість вжиття заходів щодо забезпечення позову та доказів за заявою позивача ще до подання позовної заяви. При цьому суд зобов’язує позивача забезпечити його вимоги відповідною заставою.
У проекті вдосконалено процедуру оскарження, спрощено вимоги щодо апеляційних та касаційних скарг. Новацією тут є введення інституту перегляду справ у порядку повторних касацій.
З урахуванням положень міжнародних договорів України викладено процедуру стосовно провадження у справах за участю іноземних осіб, а також питання пред’явлення позову до іноземної держави, виконання судових доручень іноземних судів і звернення судів України до іноземних судів, визнання та виконання в Україні рішення іноземних судів, застосування правил міжнародних договорів, які ратифіковані Верховною Радою і набули чинності в країні.
Для практичного судочинства особливо важливо, що ЦПК має грунтуватися на спільних підходах правового врегулювання процесуальних інститутів з Кримінально-процесуальним, Господарсько-процесуальним та Адміністративно-процесуальним кодексами. Основні засади здійснення судочинства передбачено максимально уніфікувати.
О. Лавринович зазначив, що роботу над цим проектом вели спільна робоча група Верховного Суду України, Міністерства юстиції та представників Комітету з питань правової політики Верховної Ради. Отже, ще на стадії розробки цього документа вдалося максимально врахувати різні точки зору і на розгляд парламенту винести законопроект, який має завершений вигляд і може бути застосований судами України.
Під час обговорення депутати оцінили ідеї проекту схвально.