Виборчі перегони, які завершилися 8 червня у Чернігові обранням народного депутата України замість вибулого, стали драматичними для багатьох кандидатів. Із 38 претендентів на депутатський мандат на фінішну пряму вийшов тільки 21.
Пізно ввечері минулого четверга окружна комісія 206-го округу зняла з реєстрації кандидата в народні депутати України, лідера Прогресивної соціалістичної партії Наталю Вітренко. Головний мотив — прокурорське подання, в якому йшлося про те, що в обласному центрі розповсюджували інформаційні матеріали «Чернигов-новости», які є фактично незареєстрованою газетою передвиборчого штабу лідера прогресивних соціалістів. За це рішення проголосували 16 членів окружної комісії, двоє утримались.
ЦВК, розглянувши скаргу лідера ПСПУ Наталії Вітренко, скасував постанову окружкому про зняття її з реєстрації на проміжних парламентських виборах у 206-му окрузі. Незважаючи на це, її прізвище так і не було внесене до виборчого бюлетеня. На вечірньому засіданні в суботу окружна виборча комісія знову зняла Н. Вітренко з реєстрації. Причина — рішення суду про те, що кандидат у народні депутати України публікувала рекламу в газеті «Досвітні вогні», вихід якої не було профінансовано з виборчого фонду.
Усунення з виборчих перегонів Н. Вітренко дещо змінило картину розподілу голосів виборців у Чернігові. Додаткові можливості від цього отримали найпотужніші команди виборчої кампанії — президента «Укрсиббанку» Олександра Ярославського, кандидата від опозиції, редактора обласної газети «Гарт» Дмитра Іванова та представника КПУ Раїси Ясочко.
Як нам стало відомо, 28 відсотків виборців, які взяли участь у голосуванні, підтримали Олександра Ярославського, кілька місяців тому зовсім невідому людину для чернігівського загалу. Ця несподівана перемога 43-річного бізнесмена —прагматичний вибір частини чернігівців, котрі віддали йому перевагу як інвесторові, котрий відродив «Хімволокно». На згаданому підприємстві, яке останнім часом ледь животіло, на початку року налагоджено виробництво, створюють нові робочі місця, виплачують зарплату. О. Ярославський узявся відродити й текстильний велет «Чексіл», який має чималі фінансові труднощі.
Друге місце у виборчих перегонах дісталося Дмитру Іванову, третє — Олександрі Кужель, а четверте —Раїсі Ясочко. Схоже, ці результати виборів не вдовольнять усіх претендентів на депутатський мандат, і виборчі команди опротестовуватимуть їх.
 
Чернігів.