Розв’язання проблеми охорони інтелектуальної власності в нашій державі на законодавчому рівні обговорили учасники загальних зборів Всеукраїнської асоціації інтелектуальної власності, у яких взяли участь народні депутати України, члени фракції партій Промисловців та підприємців і «Трудова Україна».
Як кажуть, лихо не без добра. Міжнародний скандал довкола піратського тиражування лазерних дисків, в епіцентрі якого побувала Україна, стимулював і до позитивних зрушень. Завдяки об’єднанню зусиль владних структур та громадських організацій нашій державі за короткий час вдалося запровадити ефективні заходи боротьби з піратством. Всеукраїнська асоціація інтелектуальної власності, до якої увійшли представники понад 50 державних установ і патентних повірених, юридичних компаній, ось уже більше року працює над створенням дійових механізмів захисту авторських прав. І не лише у гуманітарній сфері, а й у промисловій. Як зазначив голова Держдепартаменту інтелектуальної власності Міносвіти і науки України віце-президент ВАІВ Микола Паладій, найважливіша проблема на сьогодні — невизначеність у праві власності на інтелектуальні активи (науково-технічні розробки, винаходи, торговельні марки, промислові зразки тощо). Адже зазвичай держава фінансувала з бюджету фундаментальну й прикладну науку, а патенти та свідоцтва на винаходи одержують фізичні особи — вчені, інженери, раціоналізатори. Досі також залишається гострою проблема ефективного захисту прав інтелектуальної власності в адміністративному та судовому порядку. Першим кроком у вирішенні цього питання стало утворення згідно з указом Президента підрозділу держінспекторів із питань інтелектуальної власності у складі Держдепартаменту. Але сьогодні в Україні працюють лише 20 таких інспекторів, їх бракує навіть на кожну область. На часі також утворення спеціалізованого Патентного суду, палат із питань інтелектуальної власності у Вищому господарському суді України та судах загальної юрисдикції.
Лідер фракції ППУ і «Трудова Україна» перший віце-президент ВАІВ Ігор Шаров наголосив, що в нашій державі вже створено нормативно-правову базу в сфері інтелектуальної власності, яка загалом відповідає міжнародним стандартам. В Україні діє десять спеціальних законів у сфері інтелектуальної власності, 18 міжнародних договорів та близько ста нормативних актів, а новий Цивільний кодекс містить окрему книгу «Право інтелектуальної власності». «Істотним кроком уперед стали прийняті парламентом наприкінці травня цього року зміни до деяких законодавчих актів із питань охорони інтелектуальної власності, — сказав І. Шаров. — Це сприятиме наведенню ладу на вітчизняному споживчому ринку, де досі правив бал фальсифікат, підробки під відомі марки продуктів харчування, товарів першої потреби і навіть ліків». Цим актом парламент адаптував національне законодавство до вимог Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (ТРІПС), яка є базовою в рамках Світової організації торгівлі.
Наприкінці травня ВР прийняла звернення до Голови Ради МПА СНД, у якому підтримується ідея створення Євразійської організації з охорони торговельних марок на терені СНД. А ухвалення ще чотирьох законопроектів, які нині перебувають на розгляді у парламенті — зміни до законів «Про власність», «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів та фонограм» та ще до деяких законодавчих актів України щодо охорони інтелектуальної власності, за словами І. Шарова, зніме практично всі питання у царині охорони інтелектуальної власності в нашій державі.